K Vánocům jsem od Lucie dostala krásně voňavou perníčkovou granolu. Domácí müsli je vážně perfektní jedlý dárek pro všechny kamarády. Ta vánoční už je ale dáávno snězená a tak je čas udělat novou várku, tentokrát čokoládovou!
Ingredience na 1 plech:
- 3 hrnky vloček (špaldové a ovesné)
- 5 lžic slunečnicových semínek
- 1 hrnek ořechů (mix mandlí, lískových, pekanových a vlašských)
- 3 zralé banány
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- 120 g másla
- 100 g hořké čokolády
Ingredience na granolu jsou velmi orientační. Je to ideální jídlo v kterém můžete zpracovat všechny zbytky oříšků a semínek které doma máte.
Nám osobně přijde v domácí granole hrozně důležité máslo, krásně pak voní i chutná, klidně ho ale nahraďte kokosovým olejem, nebo jiným rostlinným tukem. Díky zralým banánům, není třeba granolu nijak doslazovat, dohromady s jogurtem a ovocem je sladká právě tak akorát, pro jistotu před pečením ale směs ochutnejte a případně přidejte trochu medu. A díky banánům je tohle müsli také plné takových těch krásně křupavých velkých hrudek, stejně jako to kupované.
Troubu předehřejte na 160 stupňů a připravte si plech vyložený pečícím papírem. Poté si rozpusťte máslo. Ořechy nasekejte nahrubo, v míse smíchejte s vločkami a semínky.
Banány rozmixujte (buď v blenderu nebo tyčovým mixérem), přidejte k nim kakao, skořici, vanilku, špetku soli a máslo. Smíchejte tekutou i sypkou směs a pořádně promíchejte (ideálně rukama) a ochutnejte.
Směs přesypte na plech, pečlivě rozprostřete a dejte do trouby. Granolu jsme pekly dohromady asi 40 minut a každých cca 10 ji promíchaly a trochu nakypřily. Záleží na vaší troubě, jak dlouho budete granolu péct. Ořechy by měli být zlatavé a hezky křupavé a směs by neměla být mokrá – jinak by se mohla zkazit.
Směs nechte chvilku vychladnout a poté do ní zamíchejte na hrubo nasekanou hořkou čokoládu. Pak ji skladujte v uzavíratelné sklenici, nevíme ale jak dlouho vydrží. U nás totiž vždycky do týdne zmizí!
Granolu můžete servírovat třeba jako my, s bílým jogurtem a granátovým jablkem, nebo prostě tak, jak ji máte nejraději.