Pečená zelenina s rybou

dsc_0070_1Zimní nabídka farmářských trhů se může zdát omezená, pořád si tam ale můžete nakoupit spoustu krásné a sezónní zeleniny. Na pečenou zeleninu, se hodí cokoliv co zrovna na trhu potkáte. My si nakoupily mrkev, kapustičky, červenou cibuli a kadeřávek. Skvělé jsou i brambory, batáty, červená řepa, petržel, dýně, pak choi nebo fenykl… A zapéct můžete i ředkvičky! Dobré zelenině stačí pepř, sůl a kvalitní olivový olej, klidně ale přidejte vaše oblíbené bylinky. A pokud si zeleninu připravujete jako hlavní chod, před koncem pečení ji posypejte trochou tvrdého sýra, například ovčí pecorino chutná výborně.

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 4 mrkve
  • hrst kapustiček
  • 2 červené cibule
  • svazek kadeřávku
  • 2 porce bílé ryby (skvělý je mník, nebo mořský vlk či treska)
  • pořádný kus másla
  • olivový olej
  • pažitku či hladkolistou petrželku na rybu
  • 1 šalotka
  • asi 50 ml bílého vína
  • 100 g másla
  • sůl, pepř

Zeleninu očistěte, cibuli nakrájejte na měsíčky, mrkev na hranolky. Kapustičky pouze očistěte nebo překrojte na poloviny. Zeleninu promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Pečte asi na 180 stupňů, cca 30-40 minut, dokud nebude zlatavá.

Rybu můžete péct na stejném plechu se zeleninou, jen každý kousek zabalte zvlášť do pečícího papíru, díky tomu u ryby zůstane všechna šťáva a máslo a nebude vysušená. Rybu osolte, opepřete, přidejte bylinky a velký kousek másla.

Rybě v troubě postačí asi 20 minut, tak ji můžete k zelenině přidat až později.

dsc_0190

Když se peče ryba i zelenina, můžete si na pánvi připravit kadeřávek. Nakrájejte ho na menší kousky (bez tvrdého košťálu) a opékejte ho na trošce másla, opět jen se solí a pepřem. Kadeřávek krásně zkřehne a místy bude křupavý tak, jako když si děláte kadeřávkové čipsy.

Také si můžete připravit omáčku z vína a másla, tu je třeba připravovat až těsně před podáváním. Šalotku nakrájejte najemno, přidejte ji do pánve spolu s bílým vínem, solí a pepřem. Víno začněte pomalu vařit a redukovat, až je je ho asi polovina. Postupně přidávejte na kostičky nakrájené máslo, neustále omáčku míchejte a pomalu zahřívejte. Na závěr ochutnejte, případně osolte a okamžitě podávejte. Pokud chcete mít omáčku opravdu perfektní, je třeba přesně se držet postupu a načasování. Raději doporučuju shlédnout několik videí, jak na pravou francouzskou beurre blanc.

Na každý talíř si naložte pořádnou porci zeleniny, přidejte rybu a kadeřávek a vše zalijte máslovou omáčkou.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s