Přiznávám že českou kuchyni zas tak nemusím, v této podobě je ale vepřo knedlo zelo naprosto báječné. Maso jsme upekly a okořenily zcela tradičně, kmínem a česnekem, pak jsme ho ale natrhaly a spolu se zelím jím naplnily asijské knedlíčky bao bun. Knedlík jako knedlík, ale tyhle asijské knedlíčky do ruky, nás baví o něco víc! A příště si je zase připravíme asijsky, podle Davida Changa s pečeným zkaramelizovaným bůčkem.
Na 3 porce budete potřebovat:
Na knedlíčky:
- 340 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 2 lžičky instantního droždí
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička kypřícího prášku
- 3 lžíce oleje
- 2 plátky krkovice (asi 2-3 cm silné)
- 2 stroužky česneku
- 1-2 cibule
- drcený kmín
- sůl, pepř
- nakládané červené zelí
- pažitku na ozdobu
Nejprve si dejte péct maso. Plátky vepřové krkovice osolte, opepřete, posypte drceným kmínem a potřete česnekem. Cibuli nakrájejte na kostky, maso posaďte na cibuli a podlijte hrnkem horké vody. Pečte do změknutí alespoň 2 hodiny, v případě potřeby podlévejte. 3 hodiny budou ideální a maso se bude nádherně rozpadat. Po upečení maso natrhejte na menší kousky a smíchejte s vypečenou šťávou a cibulí.
Mezitím si připravte knedlíčky. Vlažné mléko smíchejte s cukrem a instantním droždím, nechte vzejít kvásek. Do mísy přidejte mouku, kvásek, olej a kypřící prášek. Vypracujte hladké a pružné těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak z těsta odkrajujte stejně velké kousky (bude jich kolem dvaceti) z každého vyválejte placičky asi 1 cm silné. Každou pak potřete olejem ať se neslepí a přehněte. Také mezi ní můžete vložit kousek pečícího papíru. Knedlíčky vařte v napařováčku vyloženém pečícím papírem asi 10 minut.
Knedlíčky pak plňte natrhaným vepřovým, kyselým červeným zelím a ozdobte pažitkou.