Jednoduché, zdravé, rychlé a chutné jídlo, navíc vlastně i veganské. Já si tyhle soba nudle připravuji jako studené jídlo, může to být vlastně i spíš takový salát, zeleniny je totiž stejně jako nudlí, teplá varianta je ale také možná. Důležitá část v postupu je totiž blanšírování, tedy vhození zeleniny do vroucí vody, pouze na pár minut a pak prudké zchlazení ledovou vodou. Díky tomu zůstane zelenina chutná, krásně zelená a křupavá. Poté ji, než bude potřeba můžete samozřejmě přihřát, buď v hrnci s horkou vodou, nebo rychle na pánvi na másle. Mě ale ze všeho nejvíc chutná tak jak je. I když je tentokrát postup trochu delší, věřte mi že celé jídlo máte uvařené za 20 minut a je to dobrota!
Na 2 porce budete potřebovat:
- 2 svazky soba nudlí
- ½ brokolice
- 1 hrnek hrášku
- 1-2 stonky jarní cibulky
- 1 kostka tofu
- 1-2 lžíce sezamových semínek
- sojová omáčka
- sezamový olej
- (můžete přidat i další zeleninu, například zelené fazolové lusky)
Na omáčku:
- 1 vrchovatá lžíce arašídového másla
- 1 lžíce tahini
- 2-3 lžíce sojové omáčky (Já použila tamari)
- 1-2 stroužky česneku
- ½ citronu
- 1 chilli paprička
Nejprve si připravíme tofu. Nakrájíme ho na tenké proužky nebo kostičky, v misce ho smícháme s 1 lžící sojové omáčky a jednou lžící sezamového oleje. Tofu vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme kolem 20 minut asi na 180 stupňů, hezky dozlatova a dokřupava.
Dáme si vařit hrnec vody, kterou také osolíme, připravíme si mísu studené vody. Brokolici postačí asi 3-4 minuty varu, mraženému hrášku asi minuta, je proto lepší vše vařit postupně a vylovit děrovanou naběračkou rovnou do studené vody.
Také si nakrájíme jarní cibulku, můžeme lehce opražit sezamová semínka a uvaříme si soba nudle. Většinou je návod napsaný na obalu, já je poté opět zchladím studenou vodou a promíchám s kapkou sezamového oleje, aby se neslepily.
A na závěr si můžeme připravit omáčku. V misce promícháme arašídové máslo, tahini, tamari omáčku, vymačkaný stroužek česneku a velmi najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme také citronovou šťávu. Doporučuji mít omáčku spíš řidší, ať se hezky promíchá s nudlemi a zeleninou, já ji ředím tou tekutou částí z kokosového mléka, protože nějakou tu plechovku kokosového mléka mám doma pořád. Nemusíte ho kvůli tomu ale zbytečně otevírat, postačí vám i obyčejná voda. Omáčku ochutnejte a případně dochuťte podle svých preferencí. A můžeme vše smíchat
Buď všechny suroviny dáte do velké mísy a smícháte. (Jarní cibulku a sezamová semínka si nechte na závěrečné dozdobení.) Nebo prostě naservírujete jednotlivé porce zvlášť a ty pak zakápnete arašídovou omáčkou.