Soba nudle s brokolicí a tofu

DSC_0501

Jednoduché, zdravé, rychlé a chutné jídlo, navíc vlastně i veganské. Já si tyhle soba nudle připravuji jako studené jídlo, může to být vlastně i spíš takový salát, zeleniny je totiž stejně jako nudlí, teplá varianta je ale také možná. Důležitá část v postupu je totiž blanšírování, tedy vhození zeleniny do vroucí vody, pouze na pár minut a pak prudké zchlazení ledovou vodou. Díky tomu zůstane zelenina chutná, krásně zelená a křupavá. Poté ji, než bude potřeba můžete samozřejmě přihřát, buď v hrnci s horkou vodou, nebo rychle na pánvi na másle. Mě ale ze všeho nejvíc chutná tak jak je. I když je tentokrát postup trochu delší, věřte mi že celé jídlo máte uvařené za 20 minut a je to dobrota!

 

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 2 svazky soba nudlí
  • ½ brokolice
  • 1 hrnek hrášku
  • 1-2 stonky jarní cibulky
  • 1 kostka tofu
  • 1-2 lžíce sezamových semínek
  • sojová omáčka
  • sezamový olej
  • (můžete přidat i další zeleninu, například zelené fazolové lusky)

 

Na omáčku:

  • 1 vrchovatá lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce tahini
  • 2-3 lžíce sojové omáčky (Já použila tamari)
  • 1-2 stroužky česneku
  • ½ citronu
  • 1 chilli paprička

DSC_0505

Nejprve si připravíme tofu. Nakrájíme ho na tenké proužky nebo kostičky, v misce ho smícháme s 1 lžící sojové omáčky a jednou lžící sezamového oleje. Tofu vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme kolem 20 minut asi na 180 stupňů, hezky dozlatova a dokřupava.

Dáme si vařit hrnec vody, kterou také osolíme, připravíme si mísu studené vody. Brokolici postačí asi 3-4 minuty varu, mraženému hrášku asi minuta, je proto lepší vše vařit postupně a vylovit děrovanou naběračkou rovnou do studené vody.

Také si nakrájíme jarní cibulku, můžeme lehce opražit sezamová semínka a uvaříme si soba nudle. Většinou je návod napsaný na obalu, já je poté opět zchladím studenou vodou a promíchám s kapkou sezamového oleje, aby se neslepily.

A na závěr si můžeme připravit omáčku. V misce promícháme arašídové máslo, tahini, tamari omáčku, vymačkaný stroužek česneku a velmi najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme také citronovou šťávu. Doporučuji mít omáčku spíš řidší, ať se hezky promíchá s nudlemi a zeleninou, já ji ředím tou tekutou částí z kokosového mléka, protože nějakou tu plechovku kokosového mléka mám doma pořád. Nemusíte ho kvůli tomu ale zbytečně otevírat, postačí vám i obyčejná voda. Omáčku ochutnejte a případně dochuťte podle svých preferencí. A můžeme vše smíchat

Buď všechny suroviny dáte do velké mísy a smícháte. (Jarní cibulku a sezamová semínka si nechte na závěrečné dozdobení.) Nebo prostě naservírujete jednotlivé porce zvlášť a ty pak zakápnete arašídovou omáčkou.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s