Sezóna rajčat vrcholí a tak pro Vás máme jeden takový neobyčejně obyčejný recept. Salát Caprese určitě všichni znáte. Pokud použijete ta nejkvalitnější rajčata ze zahrádky, stejně tak i čerstvě utrženou bazalku a kvalitní mozzarellu, máte perfektní jídlo, připravené během chvilky. My si k salátu ještě na pánvi osmahly kousek candáta. Skvělá by byla určitě i jakákoliv jiná ryba, například pražma, nebo mořský vlk, protože jsme ale byly v jižních Čechách, zvolily jsme sladkovodní rybu. Candát je díky svojí jemné chuti naše oblíbená ryba, chutná i těm, kteří jinak ryby moc nemusí.
Na dvě porce budete potřebovat:
- Asi 500g rajčat, různých druhů, barev i velikostí. Salát bude vypadat nejkrásněji pokud použijete co nejvíce rozdílná rajčata.
- 2 hrsti bazalky (my kromě klasické použily i fialovou, která nám salát ještě více ozvláštnila)
- 1 polévkovou lžíci opražených slunečnicových semínek
- 100g mozzarelly (doporučujeme mozzarella art)
- 2 filety candáta
- olivový olej
- 1 lžíci másla
- pepř
- vločkovou sůl (například Maldon)
Nejprve si připravíme salát. Větší rajčata nakrájíme na tenké plátky, menší stačí na poloviny či čtvrtiny. Naskládáme je v tenké vrstvě na velký talíř. Rajčata opepříme a osolíme a natrháme na ně mozzarellu. Vše ozdobíme lístky bazalky a lehce zakápneme olivovým olejem. Poté si připravíme jednoduché bazalkové pesto, v hmoždíři (nebo mixéru) utlučeme lístky bazalky s olivovým olejem a troškou semínek, směs také lehce osolíme.
Na pánvi si rozehřejeme máslo s olivovým olejem, candáta osušíme, osolíme a opepříme. Opékáme ho pouze z jedné strany, kůží dolů a pomocí lžíce ho přeléváme máslem z pánve. Rybě stačí na pánvi pár minut, jemným tlakem vidličky poznáte, jestli už je hotová. Candáta naservírujeme přes rajčata a vše zakapeme bazalkovým pestem. Samozřejmě můžete servírovat každou porci zvlášť, nás ale baví, když si každý může nabrat kolik chce.