Candát s Caprese

DSC_2903

Sezóna rajčat vrcholí a tak pro Vás máme jeden takový neobyčejně obyčejný recept. Salát Caprese určitě všichni znáte. Pokud použijete ta nejkvalitnější rajčata ze zahrádky, stejně tak i čerstvě utrženou bazalku a kvalitní mozzarellu, máte perfektní jídlo, připravené během chvilky. My si k salátu ještě na pánvi osmahly kousek candáta. Skvělá by byla určitě i jakákoliv jiná ryba, například pražma, nebo mořský vlk, protože jsme ale byly v jižních Čechách, zvolily jsme sladkovodní rybu. Candát je díky svojí jemné chuti naše oblíbená ryba, chutná i těm, kteří jinak ryby moc nemusí.

DSC_2905

Na dvě porce budete potřebovat:

  • Asi 500g rajčat, různých druhů, barev i velikostí. Salát bude vypadat nejkrásněji pokud použijete co nejvíce rozdílná rajčata.
  • 2 hrsti bazalky (my kromě klasické použily i fialovou, která nám salát ještě více ozvláštnila)
  • 1 polévkovou lžíci opražených slunečnicových semínek
  • 100g mozzarelly (doporučujeme mozzarella art)
  • 2 filety candáta
  • olivový olej
  • 1 lžíci másla
  • pepř
  • vločkovou sůl (například Maldon)

DSC_2907

Nejprve si připravíme salát. Větší rajčata nakrájíme na tenké plátky, menší stačí na poloviny či čtvrtiny. Naskládáme je v tenké vrstvě na velký talíř. Rajčata opepříme a osolíme a natrháme na ně mozzarellu. Vše ozdobíme lístky bazalky a lehce zakápneme olivovým olejem. Poté si připravíme jednoduché bazalkové pesto, v hmoždíři (nebo mixéru) utlučeme lístky bazalky s olivovým olejem a troškou semínek, směs také lehce osolíme.

Na pánvi si rozehřejeme máslo s olivovým olejem, candáta osušíme, osolíme a opepříme. Opékáme ho pouze z jedné strany, kůží dolů a pomocí lžíce ho přeléváme máslem z pánve. Rybě stačí na pánvi pár minut, jemným tlakem vidličky poznáte, jestli už je hotová. Candáta naservírujeme přes rajčata a vše zakapeme bazalkovým pestem. Samozřejmě můžete servírovat každou porci zvlášť, nás ale baví, když si každý může nabrat kolik chce.

DSC_2915

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s