Nejlepší dort

DSC_2720

Tohle je náš nejlepší dort. Možná tak na první pohled nevypadá, ale je to prostě nejlepší dort ze všech dortů. A povede se na milion procent, fakt. Pekla jsem ho víc jak stokrát, recept na něj si pamatuju z paměti a i kdyby mi někdo zavolal ve 2 ráno, tak mu ho s klidem nadiktuju. Peču ho totiž už asi sedmým rokem, strašně mockrát do roka, no fakt!

Když mi bylo 17, začala jsem péct dorty. A mohly za to právě blogy o jídle. protože na nich byly recepty popsány mnohem podrobněji a srozumitelněji než v kuchařkách. Recept na tenhle piškot jsem objevila na jednom, dnes už neexistujícím blogu a tak nemůžu jeho autorce poděkovat. Ale poměr surovin je prostě nejlepší. Piškot se povede i v plynové troubě, je nadýchaný jako peříčko a skvěle chutná i po několika dnech. Krémy na dort neustále obměňuji, ale tenhle, ten je můj nejoblíbenější. Mascarpone se šlehačkou, jednoduchá a lehounká klasika, doplněná kupou lesního ovoce. No komu by takový dort nechutnal? 🙂

Co se týče stylingu dortu, nám se líbí tahle naprostá jednoduchost. Ale nápadům se meze nekladou. Můžete část ostružin rozmačkat do krému a udělat ombre efekt, nebo takový ten lehce více dozdobený naked dort, kdy jsou i boky dortu přetřené tenkou vrstvou krému. Prostě projeďte pinterest a inspirujte se! Také můžete použít jakékoliv ovoce máte rádi. My tentokrát měly ručně nasbírané ostružiny, přímo z lesa. Skvělé jsou i jahody a maliny. Na dozdobení dortu, můžete použít i jedlé květy. My si vybraly tyhle malé větvičky eukalyptu.

Náš dort má 4 patra, pekly jsme dva korpusy. Suroviny píšu ale pouze na jeden, protože když máte jen jednu dortovou formu, je lepší připravovat každou dávku těsta zvlášť, těsně před tím než půjde do trouby. Pokud chcete péct jako my dva korpusy a ne jen jeden, myslete při nákupu na dvojnásobný počet ingrediencí.

Korpus jsme pekly ve formě velké cca 20 cm, ale pro fotky si ještě trochu ubraly do mističek, abychom měly i dva menší dortíčky. Pokud máte formu s průměrem 25 centimetrů, v pohodě se vám tam piškot upeče, ve formě o něco menší, například kolem 18 centimetrů, už ale možná budete mít problémy a všechno těsto by se vám tam nemuselo vejít.

Na 1 korpus:

  • 130 g polohrubé mouky
  • 140 g cukru krupice (Nebo třtinového)
  • 5 vajec od šťastných slepiček
  • 2 lžičky prášku do pečiva (asi ½ pytlíčku)
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce oleje

 

(Opět píši jen jednu dávku.)

Na krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 250 g mascarpone
  • 1 sáček smetafixu
  • moučkový cukr

 

  • Čerstvé ovoce (Ostružiny, borůvky, jahody, maliny, rybíz.. A klidně i mix všeho zmíněného.)

Lůca tenhle dort moc ráda dělá i s krémem z tvarohu a mascarpone. Vyberte si tedy tu variantu, která vám chutná více. Například k borůvkám se podle mě více hodí tvarohový krém, k malinám zase ten se šlehačkou. Postup je jinak téměř stejný. Jen v podstatě nepotřebujete ruční šlehač, ale stačí vám krém vyšlehat metličkou.

DSC_2716_retus_01

Nejprve si upečte piškot, klidně i den dopředu, ale je hotový během chvilky, tak se není čeho bát. Dno formy si vyložte pečícím papírem, boky vymažte máslem a vysypejte moukou. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

Odvažte si do misek cukr a polohrubou mouku. Oddělte žloutky od bílků. Bílky spolu se špetkou soli dejte do větší mísy a začněte šlehat. Začínejte na nižších otáčkách a postupně je zvyšujte. Když je sníh ušlehaný dotuha, snižte otáčky na minimum a postupně přisypávejte cukr. Poté po jednom zašlehávejte žloutky a až na závěr po částech přisypávejte prosátou mouku. Nakonec přidejte 2 lžíce vody, 1 lžíci oleje a 2 lžičky prášku do pečiva. Piškotové těsto by mělo být lehounké a nadýchané. Přelijte ho opatrně do formy, stěrkou upravte povrch.

Pečte ho asi 15-20 minut, pak vyzkoušejte špejlí, jestli už je hezky upečené. V plynové troubě ho pečeme asi 25-30 minut.

DSC_2718_1

Když máme korpus vychladlý, podélně ho rozkrojíme na polovinu. Výhoda tohohle receptu je, že korpus naběhne krásně rovně a nemusíte seřezávat vrchní část. Pak si připravíme krém.

Smetana i mascarpone by měly mít stejnou teplotu. Chvilku před šleháním si je vyndám z ledničky. Mascarpone si dáme do větší mísy a osladíme ho podle chuti. (A podle ovoce kterým pak dort budeme dozdobovat.) My máme rádi krém jen velmi lehounce oslazený. Smetanu přelijeme do menší a vyšší misky, přidáme smetafix a šleháme. Šlehačku musíme vyšlehat úplně do tuha. Poté ji po částech přidáváme k mascarpone a jemně mícháme. Pozor aby se nám krém nesrazil.

DSC_2775

No a můžeme dort dokončit. Jednotlivé vrstvy piškotu vždy pomažeme pořádnou vrstvou krému, naklademe na ně vrstvičku ovoce a přiklopíme dalším piškotem. Dávejte si pozor ať je krém hezky rovnoměrně rozetřený i na krajích dortu. Na poslední vrstvu piškotu naneseme pořádnou kopu ovoce. Ozdobit ho můžete i jedlými květy.

DSC_2740

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s