Čokoládová Baileys zmrzlina

DSC_2886

Tenhle recept, je taková malá oslava jednoho hezkého výročí. Před čtyřmi lety, jsem jela na pár dní za Lůcou do České Lhoty. Četly jsme si knížky, vařily si dobroty a užívaly si holčičí letní pohodu. A při hledání receptů na domácí zmrzlinu, nás napadlo založit si blog. Letos jsme se opět vrátily na místo činu, tentokrát i s partou kamarádů. A tak pro Vás máme další recept na domácí zmrzku, protože ta k létu neodmyslitelně patří! Procházení kolem rybníka, sbírání lučních kytiček a hraní společenských her do tří do rána, tomu já říkám prázdniny!

DSC_2889

Na krabici naší čoko Baileys zmrzky budete potřebovat:

  • 250 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 ml likéru Baileys (nebo třeba Carolans)
  • 150-200 g čokolády (podle vaší chuti, já použila polovinu 52% mléčné a polovinu 70% hořké)
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 5 žloutků
  • špetka soli
  • (kuchyňský teploměr)

DSC_2897

Smetanu nalijeme do hrnce a přisypeme kakao. Metličkou mícháme a postupně zahříváme. Kakao se postupně rozpustí, směs přivedeme k varu a poté odstavíme z plotny. Přidáme čokoládu a vyšleháme směs do hladka. Necháme chvilku vychladnout a přidáme i Baileys. Směs by neměla být příliš horká, aby z likéru nevyprchal všechen alkohol. Směs můžeme nalít do mísy a stejný hrnec použít na uvaření další části.

Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr, sůl a pomalu zahříváme. V další míse si mezitím lehce prošleháme žloutky a po částech do ní naléváme teplé mléko. Vždy přidáme jednu naběračku a pak metličkou směs prošleháme. Postupně takhle k žloutkům nalijeme veškeré mléko. Pak směs můžeme vrátit zpět do hrnce a na sporák. Díky tomuto lehce složitému postupu, se žloutky neuvaří ani se v nich nevytvoří hrudky. Směs mléka a žloutků opět začneme zahřívat a měříme jejich teplotu. Směs by se neměla vařit, pouze dosáhnout teploty asi 80 stupňů. Poté hrnec opět stáhneme z plotýnky a jeho obsah nalijeme přes jemné síto do čokoládové směsi. Obě dvě části promícháme. Ochutnáme a případně můžeme přilít ještě kapku baileys. 🙂

Zmrzlinu už můžeme nalít do krabičky v které ji budeme skladovat a necháme ji zcela vychladnout. Poté ji přesuneme do mrazáku. Protože je ve zmrzlině obsažen alkohol, zmrzlina nezmrzne úplně na sto procent a tak se můžete vyhnout neustálému míchání vidličkou, které je jinak u výroby domácích zmrzlin bez zmrzlinovače potřebné. Stačí ji v průběhu chlazení promíchat třeba jednou, ale klidně si ji můžete večer uvařit, na noc šoupnout do mrazáku a i tak bude krásně jemná a bude mít hladkou strukturu.

Při servírování můžete zmrzlinu ozdobit nasekanou hořkou čokoládou, čerstvou mátou a klidně i další kapkou likéru. Tak zmrzlinám a létu zdar a dobrou chuť!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s