Citronové linguine s rukolou

DSC_8798

Citronové těstoviny jsou jedním z takových těch jednoduchých těstovinových receptů, které máte hotové během deseti minut. Suroviny můžete spočítat na prstech a navíc je většinou máte všechny doma. Takováhle jídla mám moc ráda, dalšími z mých oblíbenců jsou aglio oglio, nebo třeba těstoviny s bramborou podle Terezy z Výpečků. A Lůca třeba moc ráda vaří ty s tuňákem, sušenými rajčaty a olivami.

V tomhle receptu ráda nahrazuji klasický parmezán pecorinem, kvůli jeho výraznější chuti. Taky mám ráda když je rukoly v těstovinách opravdu hodně, její nahořklá chuť se k citronu skvěle hodí. Pokud ji ale moc nemusíte, stačí linguine doplnit čerstvými bylinkami. Chuť pozvedne také najemno nasekaná chilli paprička.

Suroviny na 2 porce:

  • 250 g linguine nebo špaget
  • 1 bio citron
  • ½ balení rukoly
  • 100 g pecorina nebo parmezánu
  • hrst čerstvých bylinek (bazalky, petrželky, toho co vám zrovna roste na zahrádce..)
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

DSC_8851
Těstoviny dejte vařit do vroucí a dobře osolené vody. Mezitím si nastrouhejte kůru z citronu a pak ho rozkrojte na poloviny a vymačkejte z něj všechnu šťávu. Také si nastrouhejte pecorino, opláchněte rukolu a nasekejte si nahrubo bylinky. Já mám ráda citronový tymián, skvělá je i hladkolistá petržel. Pecorino smíchejte s citronovou šťávou i kůrou, bylinkami a s několika lžícemi olivového oleje. Můžete si nechat trochu citronové kůry na ozdobení na závěr. Vznikne Vám hustá omáčka. Když jsou těstoviny al dente, přidejte k nim do hrnce tuto omáčku, pořádně je zakápněte olivovým olejem a hojně posypte nahrubo namletým černým pepřem. Pořádně promíchejte a můžete servírovat. Dobrou chuť.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s