Vejce Benedikt a Mimosa

DSC_1898

Mám strašně ráda tu scénu z filmu Nevěsta na útěku, kdy si Julia Roberts uvaří asi 15 druhů vajíček, aby přišla na to které jí chutnají nejvíc. Do té doby vždycky jedla ty, co měli nejraději její snoubenci. No a nakonec přijde na to, že to jsou vejce benedikt a hned to nadšeně volá Richardovi Gerovi. A i když jsem nezkoušela 15 různých úprav vajec najednou, mám to stejně! Ztracené vejce s holandskou omáčkou, na nadýchaném english muffinu nebo plátku opečeného toastového chleba na másle. Na něm ještě plátek dobré šunky a ideální snídaně je tady! A protože jsme naši snídani chtěly mít ještě víc luxusní, udělaly jsme si k tomu Mimosu! Americký brunchový drink, ideální na kocovinu či snídani.

Krásné vzpomínky na ztracená vejce, mám spojené s přespáváním u mojí kamarádky Aničky. Její taťka dělá jedny z těch nejlepších, na topince s křupavou slaninou, je to naprostá lahůdka. K tomu perfektně našlehané cappuccino, mazlení s pejskem a vlastně od nich nikdy nechci odjet zpátky domů!

A protože je teď takové né úplně letní počasí, udělejte si zítra vejce benedikt ke snídani, ať Vám alespoň něco projasní den!

DSC_1849

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 2 vejce od šťastných slepiček (co nejčerstvější)
  • 2 žloutky
  • 4 plátky kvalitní šunky od kosti
  • 2 plátky toastového chleba
  • pořádný kus másla
  • pár lžic citronové šťávy
  • čerstvou pažitku
  • ocet
  • sůl, pepř

DSC_1923

Mimosa

  • šumivé víno (šampaňské, prosecco atd.)
  • pomerančový džus

Postup je velice jednoduchý. Stačí smíchat v poměru 1:1 šumivé víno a pomerančový džus. Já ráda používám ten s dužinou, vyzkoušejte i variantu s grepovým džusem, nebo s domácí čerstvě vymačkanou šťávou.

DSC_1928

Ztracené vejce

I když se ztracená vejce zdají být jako lehce těžší disciplína, vůbec se jich nebojte. Nejprve si připravte menší hrnec s vodou a tu přiveďte k varu. Vřít by ale měla jen lehce, v hrnci by měly být pouze mírné bublinky. Do vody přidejte lžíci octa a špetku soli. Vejce si rozklepněte do hrnečku. Lžící či naběračkou vytvořte v hrnci s vodou lehký vír, do jehož středu rychle vylijte vejce. Případně mu poté pomozte lžící, ať se trošku více zabalí. Vařte 3 minuty, žloutek musí zůstat tekutý. Pokud nedbáte na o něco méně pěkný vzhled, vyložte si malou mističku potravinářskou folií, vymažte ji kapkou oleje a vejce do ní vyklepněte. Folii pak utáhněte a tento uzlíček vařte 3-4 minuty. Výhoda této varianty je, že můžete vařit více vajec najednou, nemají pak ale takový hezky placatý tvar.

 

Holandská omáčka

Jako základ pro holandskou omáčku můžete použít jakoukoliv tekutinu. Víno, citronovou šťávu, vodu, vývar i vinný ocet. Já dávám většinou přednost vínu, na snídaňovou variantu mi ale více sednou 2 lžíce vody s 2 lžícemi citronové šťávy.

V malém hrnečku si rozpustíme asi 120g másla. V dalším hrnečku či žáruvzdorné misce, smícháme vodu, citronovou šťávu a dva žloutky. Nad vodní párou směs mícháme a šleháme a postupně zahříváme. Voda v hrnci pod miskou by neměla vařit, musíme hlídat teplotu tak, aby ze žloutků nebyly hrudky. Jakmile začnou vajíčka houstnout a vyšlehávat se do pěna, postupně přidáváme rozpuštěné máslo. Je nutné vše stále míchat, dokud se směs dokonale nespojí. Na závěr omáčku osolíme a opepříme.

DSC_1878

Dokončení

Toasty opečte na másle dozlatova, na ně položte plátky šunky a na ní opatrně dejte vejce. Polijte lžící holandské omáčky, posypte čerstvou pažitkou či pepřem a podávejte. Příště můžete šunku nahradit třeba opečeným plátkem slaniny, či uzeným lososem. Snažte se také, omáčku, vejce i opečené toasty připravit v tak stejný čas, aby bylo při podávání vše ve správné teplotě. Ničeho se nebojte a hurá do toho!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s