Jahodové knedlíky 3x jinak

DSC_6797

Jahodový knedlíky, no kdo je nemiluje? My teda ano! Jedno z mála jídel, kdy toho zvládne maličkatá Lůca sníst víc než její dvoumetrovej kluk. Loni dělala Lůca knedlíky s Aničkou, tak jsme se rozhodly že z toho bude tradice a budeme je společně dělat všechny tři každý rok. Každá je totiž děláme trošku jinak a já a Lůca o tom vedeme nikdy nekončící diskuze. Lůca fandí těm kynutým, nahoru dává měkký tvaroh a pár čerstvých jahod. Já mám kynuté knedlíky ráda, ale třeba s borůvkama nebo s meruňkama, ty jahodové se totiž u nás doma odjakživa dělají z tvarohového těsta! A pak jsou tady Aničky knedlíky s omáčkou, dělala je z kynutého těsta, můžete ale klidně vyzkoušet i to tvarohové. U nás na táboře se jim říkalo blbouni! Všechny děcka naběhla do lesa, nasbírali lesní maliny, borůvky, jahody i ostružiny a naše kuchařky z toho všeho ovoce udělaly omáčku, byla to dobrota! A moje moravská babička dělala ty nejlepší tvarohový mini knedlíčky s malinovou omáčkou! Vlastně jsou pro mě knedlíky hodně významný jídlo z dětství, protože je to jedno z mála, který jsem naprosto milovala a vždycky se na něj s chutí vrhla!

A na závěr bych vám ráda řekla, že ovocné knedlíky jsou jídlo, které si můžete dopřát i pokud máte nějaké alergické omezení. U tvarohových knedlíků není problém nahradit klasickou polohrubou mouku jakoukoliv bezlepkovou – doporučuji pohankovou. A také si můžete koupit bezlaktózový tvaroh i máslo. Obojí chutná stejně dobře, můžeme to dosvědčit! Super je, jak se poslední dobou nabídka těchto produktů neuvěřitelně rozšiřuje, i ve zlínském tescu si vždycky koupím bezlaktózový sýr či jogurt a i obchody albert mají řadu free form produktů. A jaké jsou tedy ty naše tři recepty? Napište nám prosím, jaké knedlíky máte nejraději vy, sezóna jahod ještě nekončí a tak se nebráníme dalším experimentům!

DSC_6684

Lůci kynuté knedlíky (4 porce)

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • ½ kostky droždí
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 300g jahod

K servírování:

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 2 hrsti čerstvých jahod
  • rozpuštěné máslo
  • moučkový cukr

Z mléka si odlijeme 150 ml a zahřejeme ho v kastrůlku nebo mikrovlnce, ať je trošku vlažné. (Pozor ať není příliš teplé!) Rozdrobíme do něj droždí, přidáme asi lžičku cukru, rozmícháme a počkáme pár minut, než nám vzejde kvásek. Mouku si prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek. Do něj vyklepneme vejce, přidáme zbytek mléka a kvásek. Vypracujte hladké těsto a to pak nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté ho rozválejte na tenčí placku, rozkrájejte na čtverečky, do každého dejte jahodu a můžete balit do kuliček. Pokud máte menší jahody, klidně do jednoho knedlíku zabalte dvě nebo tři. Nejlepší je nejprve pořádně zmáčknout rohy, jako když děláte šáteček a pak z knedlíku vyválet hezkou kuličku.

Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte 8 minut, nedávejte jich do hrnce příliš najednou, když se moc mačkají, nejsou hezky nadýchané. Při servírování dejte nejprve na talíř knedlíky (kolik jich každý sní, necháme na vás), poté na ně dejte pár lžic měkkého tvarohu a ten zasypejte jahodami. U kynutých jahodových knedlíků se Vám občas může zdát, že je jen jedna jahoda uprostřed hromady kynutého těsta, právě proto je dobré posypat je ještě čerstvými jahodami, ať je jich tam prostě víc! Nakonec podle chuti pocukrujte a zalijte rozpuštěným máslem.

DSC_6724

Káti tvarohové knedlíčky (4 porce)

Na těsto:

  • 1 tvaroh (250 g)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • asi 100-150 g polohrubé mouky
  • + cca 300g jahod

K servírování:

  • Asi 200 g strouhanky
  • Máslo
  • Moučkový cukr

Tentokrát jsem knedlíčky připravovala z bezlaktózového tvarohu, proto možná vypadají trochu jinak, než z toho klasického. Dávejte si pozor už při nákupu, můj recept na knedlíky je v hezkém poměru jedna vanička tvarohu + jedno vejce. A tvaroh bez laktózy se prodává v menším balení. Po otevření mě trošku překvapilo, jak je tvaroh hrudkovitý, něco mezi tím měkkým a tvrdým, knedlíky z něj šly ale připravit bez problémů. Pokud používáte klasický tvaroh, máte o starost méně.

V míse si smíchejte tvaroh s vejcem a špetkou soli. Mouku přidávejte postupně, mě stačilo cca 120 g. Těsto by mělo zůstat lehce lepivé, ale musí jít vyválet na placku. Tu pak rozkrájejte na čtverečky, na každý dejte jahodu a zabalte do kuličky.

Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte asi 4-5 minut. Mezitím si připravte opraženou strouhanku. Na pánvi rozpusťte trošku másla, pak přidejte strouhanku. Neustále míchejte, dokud nedostane hezky zlatavou barvu, pozor, snadno se připaluje! Při servírování dejte každému na talíř hromadu knedlíčků, ty zasypte strouhankou a moučkovým cukrem a bohatě zalijte máslem.

DSC_6760

DSC_6739

Aničky knedlíčky s omáčkou (4 porce)

Na omáčku:

  • 400 g jahod
  • cca 50 ml vody
  • třtinový cukr
  • vanilkový extrakt (nebo vanilkový lusk)
  • hrst čerstvé máty
  • cca 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • hrst mandlí nasekaných nahrubo

Na knedlíky můžete použít jeden z předchozích dvou receptů, postup je úplně stejný, akorát že z těsta pouze vyválíte kuličky a nebudete je plnit jahodami.

Z jahod odeberte asi 2/3, pokrájejte je na poloviny, dejte je do malého hrnce, podlijte je vodou a přidejte 1-2 lžíce cukru, záleží na tom jak máte sladké jahody a chutě. Přidejte také dvě kapky vanilkového extraktu, můžete použít i zrníčka z vanilkového lusku a ten pak v omáčce vyvařit. Mátu nasekejte a povařte s jahodami, část si nechejte na dozdobení na závěr. Jak začínají jahody měknout, můžete je postupně rozmačkávat a míchat. 2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchejte v maličkém množství vody. Když se omáčka začne vařit, přidejte do ní škrob a tím jí zahustěte. Když se omáčka rozvaří, přidejte ještě zbytek čerstvých nakrájených jahod. Do každého talíře dejte naběračku omáčky a do ní položte pár knedlíčků. Ty posypte troškou čerstvé máty a nasekanými mandlemi.

 

Tak co, které knedlíky se Vám líbí nejvíc? Podělte se s námi i o svoje varianty a tipy, budeme moc rády!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s