Plněné batáty a Máma mele vločky

DSC_2099

Ti z vás, kteří nás sledují na sociálních sítích, už pravděpodobně zaznamenali, co jsme dělaly posledního půl roku. Fotily jsme kuchařku! Ale pozor, ne pro sebe, ale pro sympatickou zahradní architektku Martinu Alinče Dvořákovou, autorku skvělé knížky Máma mele vločky, s podtitulem Kuchařka bez masa a lepku pro celou rodinu.

Kuchařku vydalo nakladatelství Došel Karamel a my se díky Adéle z Došel karamelu seznámily s Martinou a její malou rodinou. Martiny manžel Honza, je alergický na lepek a tak díky tomu Martina objevila svůj talent na tvorbu úžasných receptů, ve kterých se obejdete bez lepku, zcela přirozeně i bez masa a velmi často i bez mléčných výrobků.

Protože stále ještě prezenčně studuji, kuchařku jsme fotily prakticky hlavně o víkendech, něco jsme stihly i ve zkouškovém. A i když to bylo náročné jsme neuvěřitelně šťastné a pyšné, že se nám splnil společný sen, že spolu jednou budeme pracovat, vařit krásné jídlo a fotit krásné fotky.

A pokud by Vám měl někdo tuhle kuchařku doporučovat ke koupi, tak rozhodně my dvě s Lucií, protože jsme společně uvařily a ochutnaly úplně všechny recepty které v ní jsou! A tak jsme se rozhodly Vám jednou za čas pár těch našich nejoblíbenějších receptů sepsat i na blog. Po nafocení každé kapitoly, jsme totiž minimálně jedno jídlo zařadily do našeho pravidelného repertoáru a vaříme ho moc a moc rády. Co mě na receptech baví je, jak Martina velmi často pracuje se surovinami pro mě naprosto originálním způsobem a přesto že má malou dceru, jídla jsou vařena především tak, aby chutnala dospělým. Naprosto mi vyhovuje Martiny používání skvělého koření i bylinek a naopak umírněnost se slazením cukrem či s mléčnými výrobky. Velmi často je nahrazuje kokosovým či mandlovým mlékem a pokud se v receptu objeví zakysaná smetana, je už jen na vás jestli si koupíte klasickou nebo tu bez laktózy.

Dneska Vám představujeme báječné plněné batáty. To že tenhle recept budu milovat, jsem věděla už když jsem si četla seznam surovin. Navíc moc ráda podobným způsobem připravuji pečené a plněné brambory. Batáty jsou ale přeci jenom o trochu zdravější a hlavně chuťově zajímavější!

DSC_2134

Plněné batáty

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Pečení: 20 minut
  • Počet porcí: 2

 

  • 2 středně velké batáty
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • 200 g konzervované nebo uvařené cizrny
  • 150 ml zakysané smetany
  • sůl
  • čerstvá pažitka
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky sladké papriky
  • ½ lžičky mletého kmínu (Doporučuji vyzkoušet i variantu s použitím římského kmínu!)
  • 150 g čerstvého červeného zelí

Předehřejte troubu na 200oC. Sladké brambory rozkrojte podélně napůl, položte je na plech řeznou plochou nahoru a pečte asi 20 minut, dokud nezměknou. Zatímco se batáty pečou, nasekejte pažitku nadrobno a smíchejte ji se zakysanou smetanou. Dosolte podle chuti a dejte stranou.

Olej vlijte do hlubší pánve a rozpalte a přidejte cizrnu. Opékejte asi 5 minut. Poté vsypte koření a za stálého míchání společně krátce orestujte (při delším opékání by vám paprika zhořkla). Odstavte pánev z plotny.

Batáty vyndejte z trouby, vidličkou rozškrábejte upečenou dužinu a naplňte nadrobno nakrájeným zelím, cizrnou a přelijte zakysanou smetanou. Ihned podávejte.

P.S. Takže pokud si knížku budete chtít koupit, udělejte to přes eshop Zahrada na stěnu, je tam totiž ještě stále s velkou slevou! (Ale seženete ji i v Luxoru a dalších velkých knihkupectvích!)

DSC_2088

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s