Sezónu chřestu jsme chtěly využít dosyta a tak pro Vás máme ještě jeden recept! Chřest jsme opět sladily s pár dalšími surovinami a vytvořily lehký salátek s černou čočkou a steakem z lososa. Černou čočku beluga máme opravdu moc rády, uvařená je během chvilky a skvěle se hodí právě do všemožných salátů. Vynikající je z ní třeba i zeleninové kari.
Na 2 porce:
Na salát
- 1 svazek chřestu
- ½ svazku ředkviček
- 2 vejce
- 100g černé čočky
Na dresing
- hrst hladkolisté petržele
- 2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- šťáva z ½ citronu
- sůl, pepř
- steak z lososa
- černá sůl
- pepř
- olivový olej
Nejprve si uvaříme černou čočku, výhoda oproti té klasické je, že ji nemusíte vůbec namáčet. Na obalu většinou uvádí 25 minut, nám ale bohatě stačilo 15, je tak akorát – na skus. Po uvaření čočku propláchneme studenou vodou a necháme okapat v cedníčku. Poté si dáme vařit vejce, klasicky natvrdo – deset minut. Také si uvaříme chřest. Nejprve odlámeme tuhé konce a pak ho nakrájíme na 3-4 cm dlouhé špalíčky. Hlavičky necháme zatím stranou. Chřest vhodíme do vařící vody, stačí mu asi tak 3 minuty + ještě na jednu minutu vložíme i hlavičky. Chřest po uvaření pořádně propláchneme studenou vodou.
Uvařenou a scezenou čočku promícháme v míse s citronovou šťávou, zakysanou smetanou a nahrubo pokrájenou hladkolistou petrželkou. Čočku také osolíme a opepříme. Přidáme uvařený chřest, na poloviny či na čtvrtiny nakrájené ředkvičky a na kostky nakrájená uvařená vejce.
Když máme připravený salát, můžeme se věnovat lososovi. My jsme ho okořenily pouze solí a pepřem, takhle jednoduše to totiž máme nejraději. Ale aby to nebyla zas taková nuda, použily jsme černou izraelskou sůl. (Můžete si ji koupit třeba v Mamacoffee) Plátky lososa opečeme na olivovém oleji pár minutek z obou stran, dokud nezezlátne. Pokud se vám losos roztrhne napůl – což se občas stává, vůbec to nevadí, salát klidně můžete servírovat s na kousky natrhaným lososem. Nebo ho můžete například nakrájet na větší kostky.
Když je losos opečený, na talířky si nandáme vrchovatou porci salátu a na ni položíme plátek lososa. Vše případně ještě můžete lehce zakápnout citronovou šťávou.