Salát s chřestem, černou čočkou a lososem

DSC_1790

Sezónu chřestu jsme chtěly využít dosyta a tak pro Vás máme ještě jeden recept! Chřest jsme opět sladily s pár dalšími surovinami a vytvořily lehký salátek s černou čočkou a steakem z lososa. Černou čočku beluga máme opravdu moc rády, uvařená je během chvilky a skvěle se hodí právě do všemožných salátů. Vynikající je z ní třeba i zeleninové kari.

DSC_1785

Na 2 porce:

Na salát

  • 1 svazek chřestu
  • ½ svazku ředkviček
  • 2 vejce
  • 100g černé čočky

 

Na dresing

  • hrst hladkolisté petržele
  • 2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl, pepř

 

  • steak z lososa
  • černá sůl
  • pepř
  • olivový olej

DSC_1812

DSC_1827

Nejprve si uvaříme černou čočku, výhoda oproti té klasické je, že ji nemusíte vůbec namáčet. Na obalu většinou uvádí 25 minut, nám ale bohatě stačilo 15, je tak akorát – na skus. Po uvaření čočku propláchneme studenou vodou a necháme okapat v cedníčku. Poté si dáme vařit vejce, klasicky natvrdo – deset minut. Také si uvaříme chřest. Nejprve odlámeme tuhé konce a pak ho nakrájíme na 3-4 cm dlouhé špalíčky. Hlavičky necháme zatím stranou. Chřest vhodíme do vařící vody, stačí mu asi tak 3 minuty + ještě na jednu minutu vložíme i hlavičky. Chřest po uvaření pořádně propláchneme studenou vodou.

DSC_1797

Uvařenou a scezenou čočku promícháme v míse s citronovou šťávou, zakysanou smetanou a nahrubo pokrájenou hladkolistou petrželkou. Čočku také osolíme a opepříme. Přidáme uvařený chřest, na poloviny či na čtvrtiny nakrájené ředkvičky a na kostky nakrájená uvařená vejce.

Když máme připravený salát, můžeme se věnovat lososovi. My jsme ho okořenily pouze solí a pepřem, takhle jednoduše to totiž máme nejraději. Ale aby to nebyla zas taková nuda, použily jsme černou izraelskou sůl. (Můžete si ji koupit třeba v Mamacoffee) Plátky lososa opečeme na olivovém oleji pár minutek z obou stran, dokud nezezlátne. Pokud se vám losos roztrhne napůl – což se občas stává, vůbec to nevadí, salát klidně můžete servírovat s na kousky natrhaným lososem. Nebo ho můžete například nakrájet na větší kostky.

Když je losos opečený, na talířky si nandáme vrchovatou porci salátu a na ni položíme plátek lososa. Vše případně ještě můžete lehce zakápnout citronovou šťávou.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s