Rebarborový koláč s jahodovým pudingem

DSC_8950

Kombinaci jahod a rebarbory jsme si letos naprosto zamilovaly. Nevím čím to je, ale tohle jaro se jí prostě nemůžeme nabažit. Po tom co jsme pořád dokola pekly ten fantastický koláč od Mariky, jsme si říkaly, že musíme přijít i s nějakou svojí variantou. Slaďoučké jahody jsou v tomto koláči obsaženy formou domácího pudingu a skvěle tak doplňují kyselou rebarboru. A křehké těsto milujeme a pečeme z něj sladké i slané koláče takřka neustále, takže to byla jasná volba. Snad bude tento koláč chutnat i Vám!

Na těsto:

  • 210g hladké mouky
  • 150g studeného másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 200ml smetany
  • 200ml polotučného mléka
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový lusk
  • 300g jahod
  • moučkový cukr podle chutu
  • 3 stonky rebarbory

DSC_8984

Do mísy si prosejeme hladkou mouku a přidáme na kostičky nakrájené studené máslo. Prsty rozdrobíme na drobenku, pracujeme rychle aby máslo nestihlo příliš roztát. Přidáme vejce a studenou vodu podle potřeby a vypracujeme hladké těsto. Dáme ho odpočinout alespoň na 1 hodinu do ledničky.

Mezitím si připravíme pudingovou náplň, postup je velice podobný jako u pudingu z prášku, jen ten domácí je o moc chutnější. Jahody rozmixujeme s cukrem, stačí asi 1 polévková lžíce. Smícháme mléko a smetanu a 300 ml odlejeme do hrnce. Vanilkový lusk rozkrojíme na polovinu, vyškrábneme z něj hranou nože semínka a i zbytek lusku dáme do hrnce ke smetanové směsi a začneme ji pomalu zahřívat. Zbylých 100 ml mléka se smetanou smícháme s třemi lžícemi škrobu a se žloutky. Když je mléko v hrnci těsně pod bodem varu, vyjmeme z něj vanilkový lusk a pomalu přiléváme žloutkovou směs. Mícháme metličkou opravdu bez přestání, abychom v pudingu neměli žádné hrudky. Mícháme pak ještě asi minutu nebo dvě, dokud směs pořádně nezhoustne. Poté puding vypneme a ještě dokud je teplý do něj přimícháme i rozmixované jahody. Poté puding ochutnejte a případně si ho podle chuti doslaďte.

Rebarboru omyjte a nakrájejte na tenké plátky, jejich délku a tvar necháme na vaší fantazii či na velikosti vaší koláčové formy.

Těsto vyjměte z ledničky, rozválejte na tenkou kulatou placku a pomocí válečku přeneste do formy. Hezky uhlaďte okraje. Nám většinou troška těsta zbyde, tak jím ještě vyložíme tartaletkové formičky. Těsto propíchejte vidličkou a zapněte si troubu na 180 stupňů. Pokud máte plechovou formu, můžete si ji dát ještě s těstem na chvilku do ledničky. Pak nebude potřeba těsto vystýlat pečícím papírem a vysypávat luštěninami. U té keramické vám to ale nedoporučuji, mohla by z teplotního šoku prasknout. Těsto pečeme asi 10 minut samotné, bez náplně, mělo by jen lehoulince zrůžovět. Na upečené těsto poté nalijeme pudingovou náplň a vyskládáme rebarboru. Koláč pečeme asi 40–50 minut, cca na 150 stupňů, aby byla rebarbora hezky měkká. Na závěr ho ještě můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s