Quesadillu s Lucií obě dvě naprosto zbožňujeme. Je to skvělá rychlá večeře a navíc se dá zabalit i s sebou do práce či na výlet, moc dobrá je i studená. Suroviny na ní seženete naprosto všude, navíc můžete skvěle improvizovat a zkoušet další a další varianty. Ta naše základní a jednoduchá je v podstatě spíš řízená tím co máme rády než nějakým osvědčeným mexickým receptem. Také jsme si k tortille připravily tři skvělé dipy, ty se vám můžou hodit klidně i na večer k filmu a míse plné kukuřičných nachos.
Na 4 porce:
- 8 pšeničných tortil
- 2 kuřecí prsa
- 1-2 žluté papriky
- 3 rajčata
- jarní cibulka
- černé nebo červené fazole (samozřejmě stačí ty z konzervy, ve slaném nálevu)
- 200 g nastrouhaného čedaru
Nejprve si připravíme všechny suroviny. Kuřecí prsa stačí osolit a na pánvi opéct dozlatova. Když trošku vychladnou, prsty či vidličkou je roztrháme na vlákna a menší kousky. Papriku nakrájíme na tenké proužky, rajčata na kolečka. Jarní cibulku nakrájíme na drobno.
Do nepřilnavé pánve vložíme nejprve jednu tortillovou placku. Tu posypeme sýrem a pak na ní dáme postupně všechny suroviny. Trhané kuřecí maso, papriku, rajčata, fazole a jarní cibulku. Opět posypeme sýrem a přiklopíme druhou plackou. V tu chvíli už nám pravděpodobně ta první začne zlátnout, takže quesadillu pořádně zmáčkneme (můžeme si pomoci talířkem) a obrátíme. Buď pomocí talíře, ale díky sýru vše drží pohromadě a tak to zvládnete i pomocí naběraček. Quesadillu opečeme i z druhé strany, pak ji ještě horkou rozkrájíme krájítkem na pizzu na jednotlivé trojúhelníčky a můžeme podávat.
Guacamole
- 1 opravdu zralé avokádo
- hrst cherry rajčat
- ½ malé červené cibule
- hrst koriandru
- mini stroužek česneku
- čerstvá chilli paprička
- limetka
- sůl, pepř
Avokádo buď rozmačkáme vidličkou na kaši, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Ochutíme ho solí, pepřem, limetkovou šťávou, také vylisovaným stroužkem česneku a pokud chcete i najemno nakrájenou chilli papričkou. Přidáme také co nejvíce najemno nakrájenou červenou cibuli a nahrubo pokrájený koriandr. Ochutnáme a případně přisolíme či přidáme limetkovou šťávu. Rajčata pokrájíme na poloviny a přidáváme je do guacamole až těsně před podáváním.
Jalapenos dip
- ½ skleničky nakládaných jalapenos (Pokud prahnete po domácích, vyzkoušejte třeba recept od Kublanky)
- ½ malé červené cibule
- hrst koriandru
- hrst cherry rajčat
- sůl
Tentokrát si vezmeme na pomoc mixér. Dáme do něj cherry rajčata a také jalapenos a rozmixujeme je do hladka. Přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli a nahrubo nakrájený koriandr. Osolíme a podle svých vlastních preferencí dochutíme. Podle sebe si také upravte či odhadněte poměr jalapenos a rajčat, ať je na vás dip tak akorát pálivý.
Smetanový dip
- 1 zakysaná smetana
- 1 stroužek česneku
- hrst koriandru
- sůl
V podstatě stačí nakrájet koriandr najemno, vylisovat česnek a vše smíchat se zakysanou smetanou a podle chuti dosolit. Tento dip slouží jako příjemné zjemnění, pokud se zrovna přejíte toho pálivého.