Quesadilla

Quesadillu s Lucií obě dvě naprosto zbožňujeme. Je to skvělá rychlá večeře a navíc se dá zabalit i s sebou do práce či na výlet, moc dobrá je i studená. Suroviny na ní seženete naprosto všude, navíc můžete skvěle improvizovat a zkoušet další a další varianty. Ta naše základní a jednoduchá je v podstatě spíš řízená tím co máme rády než nějakým osvědčeným mexickým receptem. Také jsme si k tortille připravily tři skvělé dipy, ty se vám můžou hodit klidně i na večer k filmu a míse plné kukuřičných nachos.

Na 4 porce:

  • 8 pšeničných tortil
  • 2 kuřecí prsa
  • 1-2 žluté papriky
  • 3 rajčata
  • jarní cibulka
  • černé nebo červené fazole (samozřejmě stačí ty z konzervy, ve slaném nálevu)
  • 200 g nastrouhaného čedaru

Nejprve si připravíme všechny suroviny. Kuřecí prsa stačí osolit a na pánvi opéct dozlatova. Když trošku vychladnou, prsty či vidličkou je roztrháme na vlákna a menší kousky. Papriku nakrájíme na tenké proužky, rajčata na kolečka. Jarní cibulku nakrájíme na drobno.

Do nepřilnavé pánve vložíme nejprve jednu tortillovou placku. Tu posypeme sýrem a pak na ní dáme postupně všechny suroviny. Trhané kuřecí maso, papriku, rajčata, fazole a jarní cibulku. Opět posypeme sýrem a přiklopíme druhou plackou. V tu chvíli už nám pravděpodobně ta první začne zlátnout, takže quesadillu pořádně zmáčkneme (můžeme si pomoci talířkem) a obrátíme. Buď pomocí talíře, ale díky sýru vše drží pohromadě a tak to zvládnete i pomocí naběraček. Quesadillu opečeme i z druhé strany, pak ji ještě horkou rozkrájíme krájítkem na pizzu na jednotlivé trojúhelníčky a můžeme podávat.

Guacamole

  • 1 opravdu zralé avokádo
  • hrst cherry rajčat
  • ½ malé červené cibule
  • hrst koriandru
  • mini stroužek česneku
  • čerstvá chilli paprička
  • limetka
  • sůl, pepř

Avokádo buď rozmačkáme vidličkou na kaši, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Ochutíme ho solí, pepřem, limetkovou šťávou, také vylisovaným stroužkem česneku a pokud chcete i najemno nakrájenou chilli papričkou. Přidáme také co nejvíce najemno nakrájenou červenou cibuli a nahrubo pokrájený koriandr. Ochutnáme a případně přisolíme či přidáme limetkovou šťávu. Rajčata pokrájíme na poloviny a přidáváme je do guacamole až těsně před podáváním.

 

Jalapenos dip

  • ½ skleničky nakládaných jalapenos (Pokud prahnete po domácích, vyzkoušejte třeba recept od Kublanky)
  • ½ malé červené cibule
  • hrst koriandru
  • hrst cherry rajčat
  • sůl

Tentokrát si vezmeme na pomoc mixér. Dáme do něj cherry rajčata a také jalapenos a rozmixujeme je do hladka. Přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli a nahrubo nakrájený koriandr. Osolíme a podle svých vlastních preferencí dochutíme. Podle sebe si také upravte či odhadněte poměr jalapenos a rajčat, ať je na vás dip tak akorát pálivý.

 

Smetanový dip

  • 1 zakysaná smetana
  • 1 stroužek česneku
  • hrst koriandru
  • sůl

V podstatě stačí nakrájet koriandr najemno, vylisovat česnek a vše smíchat se zakysanou smetanou a podle chuti dosolit. Tento dip slouží jako příjemné zjemnění, pokud se zrovna přejíte toho pálivého.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s