Sezóna chřestu je v plném proudu a tak ani my nesmíme chybět se svým receptem. Chřest jsme tentokrát zamíchaly do lehkého jarního salátku a doplnily ho surovinami, které k němu zbožňujeme. Pancetta, zastřené vejce a parmezánovo-ořechová strouhanka vytváří fantastickou kombinaci, které prostě nelze odolat. A jak máte rádi chřest vy?
Na 2 porce:
- svazek chřestu
- 2 hrsti špenátových listů
- 6 ředkviček (asi polovina svazku)
- 2 hrsti hráškových lusků
- 150g pancetty
- 2 vejce
- 50g parmezánu
- 1 lžíce strouhanky
- 2 lžíce lískových oříšků
- pár snítek pažitky, petrželky a bazalky (prostě co zrovna máte v truhlíku na balkóně)
- šťáva z ½ citronu
- olivový olej
- sůl, pepř
Parmezán nastrouháme najemno, strouhanku nasucho opražíme a přidáme ji k parmezánu. Lískové oříšky nasekáme nahrubo a také opražíme. Promícháme spolu s parmezánem a strouhankou.
Bylinky nasekáme na jemno, v misce je smícháme s citronovou šťávou a několika lžícemi olivového oleje, zálivku pořádně osolíme a opepříme.
Chřest opláchneme, odlomíme tvrdé konce a zbytek nakrájíme na kolečka, hlavičky si dáme stranou. Konce chřestů nevyhazujte, mohou se vám hodit do vývaru. Chřest hodíme do vroucí vody a vaříme ho asi 2-3 minutky, na poslední minutku vhodíme i hlavičky. Pak chřest prudce zchladíme ledovou vodou. Špenátové listy propláchneme a dáme na dno mísy. Na ně poklademe na tenké plátky nakrájené ředkvičky, vyloupaný hrášek a uvařený chřest. Pancettu nakrájíme na drobné kostičky nebo proužky, opečeme do křupava a také ji přidáme k zelenině.
A teď už nás čeká pouze ztracené vejce. Voda by vám měla vřít jen lehce, v hrnci by měly být pouze mírné bublinky. Do vody přidejte lžíci octa a sůl. Vejce si rozklepněte do hrnečku, mělo by být co nejčerstvější. Lžící či naběračkou v hrnci s vodou vytvořte lehký vír do jehož středu vylijte vejce, vařte 3 minuty. Pokud jste nervózní že se vám ztracené vejce nepovede, doporučuji podívat se na pár videí na youtube, případně použít trik s potravinářskou fólií.
A salát můžeme dokončit. Zeleninu pokapeme bylinkovým dresingem a navrch salátu umístíme ztracená vejce. Na závěr vše zasypeme parmezánovo-ořechovou strouhankou.