Jarní salát s chřestem

DSC_8607

Sezóna chřestu je v plném proudu a tak ani my nesmíme chybět se svým receptem. Chřest jsme tentokrát zamíchaly do lehkého jarního salátku a doplnily ho surovinami, které k němu zbožňujeme. Pancetta, zastřené vejce a parmezánovo-ořechová strouhanka vytváří fantastickou kombinaci, které prostě nelze odolat. A jak máte rádi chřest vy?

Na 2 porce:

  • svazek chřestu
  • 2 hrsti špenátových listů
  • 6 ředkviček (asi polovina svazku)
  • 2 hrsti hráškových lusků
  • 150g pancetty
  • 2 vejce
  • 50g parmezánu
  • 1 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce lískových oříšků
  • pár snítek pažitky, petrželky a bazalky (prostě co zrovna máte v truhlíku na balkóně)
  • šťáva z ½ citronu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

DSC_8647

Parmezán nastrouháme najemno, strouhanku nasucho opražíme a přidáme ji k parmezánu. Lískové oříšky nasekáme nahrubo a také opražíme. Promícháme spolu s parmezánem a strouhankou.

Bylinky nasekáme na jemno, v misce je smícháme s citronovou šťávou a několika lžícemi olivového oleje, zálivku pořádně osolíme a opepříme.

Chřest opláchneme, odlomíme tvrdé konce a zbytek nakrájíme na kolečka, hlavičky si dáme stranou. Konce chřestů nevyhazujte, mohou se vám hodit do vývaru. Chřest hodíme do vroucí vody a vaříme ho asi 2-3 minutky, na poslední minutku vhodíme i hlavičky. Pak chřest prudce zchladíme ledovou vodou. Špenátové listy propláchneme a dáme na dno mísy. Na ně poklademe na tenké plátky nakrájené ředkvičky, vyloupaný hrášek a uvařený chřest. Pancettu nakrájíme na drobné kostičky nebo proužky, opečeme do křupava a také ji přidáme k zelenině.

A teď už nás čeká pouze ztracené vejce. Voda by vám měla vřít jen lehce, v hrnci by měly být pouze mírné bublinky. Do vody přidejte lžíci octa a sůl. Vejce si rozklepněte do hrnečku, mělo by být co nejčerstvější. Lžící či naběračkou v hrnci s vodou vytvořte lehký vír do jehož středu vylijte vejce, vařte 3 minuty. Pokud jste nervózní že se vám ztracené vejce nepovede, doporučuji podívat se na pár videí na youtube, případně použít trik s potravinářskou fólií.

A salát můžeme dokončit. Zeleninu pokapeme bylinkovým dresingem a navrch salátu umístíme ztracená vejce. Na závěr vše zasypeme parmezánovo-ořechovou strouhankou.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s