Francouzské toasty s rebarborou a jahodami

Když jsem na konci února slavila svoje 24. narozeniny, pozvala mě Lůca na slavnostní snídani do Café Savoy. Jejich francouzský toast byl tak úžasný, že jsme byly naprosto jasně rozhodnuté, ho co nejdříve připravit i na blog. Dohnala nás k tomu až začínající sezóna jahod a rebarbory a Mariky úžasný jahodovo-rebarborový mřížkový koláč. Připravily jsme si tedy francouzské toasty s rebarborou a jahodami. Toasty jsme vylepšily plátky kokosu a mandlí, ovoce zase zkaramelizováním a balsamicem. Byla to vážně dobrota!

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 8 plátků toastového chleba (doporučujeme Marks & Spencer)
  • 2 vejce
  • ½ kelímku smetany ke šlehání
  • mletá vanilka
  • hrst kokosových plátků
  • hrst mandlových plátků
  • přepuštěné máslo nebo kokosový olej na smažení
  • 4 stonky rebarbory
  • 250g jahod
  • třtinový cukr
  • balsamicová redukce
  • moučkový cukr
  • 2 lžíce másla

DSC_8344

Nejprve si připravíme rebarboru. Opláchneme ji, okrájíme ošklivé konce a pak ji nakrájíme na asi 4 cm dlouhé šikmé špalíčky, tlustší konce přepůlíme podélně na poloviny. V pánvi si rozehřejeme 2 lžíce másla a rebarboru na něm začneme opékat. Po chvilce přidáme 2 lžíce cukru, který nám krásně zkaramelizuje. Nakonec přidáme 1 lžíci balsamicové redukce a necháme dusit ještě asi 10 minut, dokud není rebarbora úplně měkká. Necháme vychladnout.

DSC_8376

Vejce rozšleháme v misce spolu se smetanou a špetkou mleté vanilky, nebo se semínky z vanilkového lusku. V pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo, (na francouzské toasty je asi nejlepší, nepřepaluje se a jeho máslovo-oříšková chuť je prostě bezvadná.) Plátky chleba z obou stran omočíme ve vaječné směsi a dáme do rozpálené pánve. Na horní část toastů nasypeme smíchané mandlové a kokosové lupínky a trošku je rukou k toastu přimáčkneme. Toasty osmažíme z obou stran a odkládáme je stranou, na talíř vyložený papírovou utěrkou, abychom je zbavily přebytečného tuku.

Jahody pokrájíme na poloviny či čtvrtiny a přidáme je k vychladlé rebarboře. My dáváme přednost tepelně neupraveným jahodám, klidně je ale s rebarborou můžete i minutku povařit.

Každému na talíř naservírujeme dva toasty a pořádnou naběračku ovoce s omáčkou. Vše ozdobíme lehkým popraškem z moučkového cukru. Dobrou chuť!

DSC_8355

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s