Podzimní pizza se zeleninou

DSC_6208

S novým webem se nám hned s větší radostí přidávají články. Tenhle pro Vás máme schovaný delší dobu, natáčely jsme k němu totiž video! Natáčíme sice pořád něco, ale neustále pro nějaké klienty a na sebe tak trochu kašleme.. Tak jsme si udělaly jedno hezké odpoledne a upekly si pizzu s podzimní zeleninou. A protože to ještě pořád venku nevypadá na úplné jaro, a na některou čerstvou zeleninu si chvilku asi budeme muset počkat, třeba tento recept ještě využijete.

DSC_6157

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 300g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150g zakysané smetany
  • 4 lžíce vody vody
  • 2 lžičky cukru krupice

Na pizzu:

  • 4 menší mrkve
  • 2 malé červené řepy
  • 1 červená cibule
  • ½ malé hokaido dýně
  • 2 brambory
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • hrst listového špenátu
  • 350g ricotty
  • 200g mozarelly

DSC_6205

Droždí smíchejte s cukrem, přilijte vodu a promíchejte. Pár minut počkejte než vám vzejde kvásek. Zakysanou smetanu smíchejte s olivovým olejem. Mouku prosejte a přidejte špetku soli a v míse udělejte důlek do kterého vylijete kvásek a jogurt s olejem. Promíchejte nejprve vidličkou či lžící a pak rukama. Těsto asi deset minut hněťte (klidně v robotu), ať je hezky pružné. Pak ho nechte hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravte pečenou zeleninu (kořenová zelenina by se měla péct delší dobu.) Dýni nakrájejte na měsíčky, cibuli a brambory také, řepu na silnější plátky a mrkvičku na poloviny a pokud je hezká, klidně jí ponechejte kousek natě. Všechnu zeleninu dejte na plech, osolte a opepřete. Přidejte pár snítek rozmarýnu, pokapejte olivovým olejem a pořádně promíchejte. Pečte alespoň 30 minut na 180 stupňů, dokud zelenina nezměkne. Pozor si dejte zejména na brambory a řepu a klidně čas pečení trochu prodlužte. Myslete ale na to že se ještě chvilku bude zelenina péct společně s pizzou, takže ji nemusíte mít absolutně měkounkou.

Pak těsto rozdělte na poloviny a z každé půlky vytvarujte placičku. Tohle těsto má trochu jiný charakter než klasické pizzové, takže by měla být trochu silnější. Placku pokapejte olivovým olejem a z obou stran ji v troubě opečte. (Tak 10 minut z každé strany asi na 180 stupňů.) ať je její povrch alespoň trochu křupavý. (Kdybychom placky dopředu nepředpékaly, pod ricottou se zeleninou by asi těsto zůstalo syrové, nebo by bylo divně rozmočené.) Ricottu smíchejte se solí a pepřem a každou placku hezky natřete. Na ricottu dejte listový špenát a na něj naklaďte zeleninu (pozor česnek vyloupejte) a natrhejte na ni mozzarellu. Pizzy dejte do vyhřáté trouby na 210 stupňů a pečte dokud nezezlátne mozzarella, asi 15-20 minut. A můžete podávat, dobrou chuť!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s