Cynar espresso tonic & středomořské a asijské flatbreads

DSC_6209

Letošní téma soutěže Aperitivo moment, pořádané v rámci Foodblogu roku, se nám naprosto trefilo do noty. Vymyslet malé jídlo k drinku do našeho imaginárního bistra, na které budou chodit hosté po práci. Shodou náhod teď totiž pro jednu kavárnu malá jídla vymýšlíme. A protože nás moc baví i vymýšlení drinků, vymyslely jsme si také svůj vlastní. Díky Lůci Zrzkovi (©Milan Linhart), se teď tak trochu kávově vzděláváme a moc nás to baví. Takže bylo hned jasné že náš drink bude s kávou. A protože naprosto miluju espresso tonic a z aperol drinků se s tonikem pije ještě cynar, artyčokový bylinný likér, bylo to jasné – namíchaly jsme si Cynar espresso tonic!

Vybírání pokrmů také nebylo jednoduché. Snažily jsme se vymyslet něco, z čeho bychom se opravdu najedly. Určitě totiž všichni znáte takové to zajít si na drink po práci, z drinku jich je najednou pět a všechny nalačno… A také aby se na tento pokrm lidé do našeho bistra s radostí a chutí vraceli. Vytvořily jsme tedy flatbreads s dvěma druhy náplní. Flatbreads jsou placky z kynutého těsta, něco jako tortilly ale více nadýchané. A náplně jsou dvě, prostě protože každý dá přednost něčemu jinému.

Na flatbreads najdete recept v předchozím článku, odkaz je zde. Recept na přípravu ostatních surovin je sice velmi jednoduchý, ale protože se připravuje spousta surovin, je poněkud rozsáhlý, tak se nenechte zmást. Proto hned na začátek přidávám recept na drink, můžete si ho totiž udělat rovnou k přípravě pokrmu!

DSC_6165

Na 2 cynar espresso tonicy budete potřebovat:

  • 2 vychlazené sklenice (velikost tentokrát nechám na vás, my vyzkoušely dvě varianty, s menší a větší a každá z nás dává přednost jiné „síle“ drinku)
  • led
  • 2 limetky
  • 0,5 litru tonicu
  • 2 panáky cynaru
  • 2 espressa

Nejprve si do sklenice dejte led a ten přelijte šťávou z ½ limetky. Přidejte také plátky limetky, ať drink i hezky vypadá. Poté přidejte tonic, ten nalijte do 2/3 sklenice. Na něj opatrně přes led nalijte cynar, ten by měl klesnout ke dnu a vytvořit hezké lavírování. No a poslední přichází na řadu espresso. To si připravte do hrnečku či džbánku se zobáčkem a pak ho pomalu nalévejte přes lžičku a přes led do tonicu s cynarem. Když se vše podaří, měl by vám vzniknout drink se třemi, jen lehce se prolínajícími vrstvami. Nápoj doplňte brčkem a podávejte. Před pitím si ho samozřejmě promíchejte.

DSC_6150DSC_6098

Na středomořské flatbreads budete potřebovat: (asi na 8 ks)

  • Na masové kuličky:
  • 500 g mletého hovězího masa
  • ½ červené cibule
  • 100g sýru feta
  • hrst čerstvé máty
  • sůl, pepř
  • Na dresink:
  • 2 řecké jogurty
  • hrst čerstvé máty
  • šťáva z ½ limetky
  • špetka soli
  • dále:
  • listový salát (například římský)
  • 4 rajčata
  • ½ okurky
  • ½ červené cibule
  • 100g kalamata oliv
  • 100g sýru feta
  • 50g piniových oříšků

Nejprve začneme s přípravou všech ostatních surovin, maso si necháme na závěr. Listový salát opláchněte a rozdělte na jednotlivé lupeny. Rajčata nakrájejte na tenké plátky, okurku zrovna tak. Červenou cibuli nakrájejte na tenounká kolečka a ta pak rozdělte na jednotlivé kroužky. Olivy můžete nechat vcelku či nakrájet na poloviny. Sýr feta nadrobte nahrubo, piniové oříšky nasucho opečte dozlatova.

Poté si připravíme dresink. Do misky si vyklopíme řecké jogurty, přidáme šťávu z limetky a špetku soli. Mátu nasekáme velmi najemno a přidáme k jogurtu. Promícháme a případně ještě dochutíme.

Mleté hovězí maso dáme do mísy, přidáme k němu najemno nasekanou červenou cibulku a také najemno nasekanou mátu. Sýr feta nadrobíme najemno a přidáme k masu. Lehce osolíme, pořádně opepříme a promícháme. Se solí opatrně, myslete na to, že sýr feta je poměrně slaný. Z masa vytvářejte malé kuličky, které ze všech stran opečte na pánvi s tenkou vrstvou oleje. Když jsou kuličky zlatohnědé, vyndejte je na talíř vyložený ubrouskem a nechte okapat přebytečný tuk.

A můžeme se vrhnout na servírování! Nejprve každou placku lehce potřete jogurtovým dresinkem, pak na něj postupně naskládejte listový salát, plátky okurky a rajčat, také pár kroužků cibule. Pak přidejte 2-3 kuličky masa a vše zasypte olivami, sýrem a piniovými oříšky. I když pokrm vypadá poněkud neprakticky, stačí placku s náplní přehnout napůl a hurá do jídla! Dobrou chuť!

DSC_6102DSC_6204

Na asijské flatbreads budete potřebovat: (opět asi na 8ks)

  • Na nakládanou zeleninu:
  • 2 mrkve
  • ½ bílé vodní ředkve
  • ½ salátové okurky
  • 3 lžičky soli
  • 1,5 lžičky cukru (+ ještě 3 lžíce cukru)
  • ½ hrnku octa
  • 1 hrnek vody
  • Na arašídovou omáčku:
  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • ½ velké plechovky kokosového mléka
  • 3 vrchovaté lžíce arašídové másla
  • 1,5 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 2-3 lžíce limetkové šťávy
  • Dále:
  • Listový salát
  • 50g arašídů
  • dva stonky jarní cibulky
  • hrst mungo klíčků
  • koriandr
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 lžíce sriracha omáčky
  • ½ limetky
  • čerstvou chilli papričku
  • hrst čerstvých zelených fazolek

Tentokrát začneme se složitějšími surovinami. Nejprve si připravíme nakládanou zeleninu. Tento recept můžete využít i do vietnamských baget banh mi, či do oblíbeného jídla bun bo nam bo. Mrkev i ředkev očistíme a škrabkou na juliennky nakrouháme na tenké nudličky. Okurku nakrájíme buď nožem na tenké plátky, nebo na mandolíně. K zelenině do mísy přidáme 3 lžičky soli a 1,5 lžičku cukru. Zeleninu pořádně promneme, trvá to tak 2 minutky, dokud nezkřehne. Poté ji propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Do velké uzavíratelné sklenice dáme 1 hrnek vody, ½ hrnku octa, 3 lžíce cukru a všechnu zeleninu. Pořádně promícháme a necháme asi 1 hodinu v lednici uležet, než si připravíme ostatní suroviny.

Další v pořadí příprav je arašídová omáčka. Cibulku nakrájejte najemno a nechte ji na 1 lžíci oleje zpěnit dozlatova. Přidejte najemno pokrájený česnek a chilli papričku a ještě minutku nechte opékat. Poté přilejte kokosové mléko a přidejte arašídové máslo. Promíchejte dohladka, dochuťte sójovou omáčkou a limetkovou šťávou. Poté omáčku rozmixujte a nechte vychladnout, ještě trochu zhoustne.

Dále si připravíme maso. Kuřecí prsa stačí osolit a na trošce olivového či kokosového oleje opéct dozlatova. Pak necháme maso vychladnout a vidličkou či prsty ho roztrháme na vlákna. K masu přidáme asi 1 polévkovou lžíci sriracha omáčky a také štávu z ½ nebo 1 limetky.

Fazolky opláchneme a dáme do vroucí vody asi na 4 minuty. Pak je prudce zchladíme studenou vodou a překrájíme na poloviny. Listový salát opláchneme a rozdělíme na jednotlivé lístky. Klíčky a koriandr také opláchneme, jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Arašídy nasekáme nahrubo, chilli papričku nakrájíme na tenká kolečka. A můžeme podávat.

Každou placku potřeme arašídovou omáčkou, přidáme listy salátu a klíčky. Dále přichází na řadu vrchovatá lžíce kuřecího masa a nakládaná zelenina. Pokrm dozdobíme jarní cibulkou, posypeme lístky koriandru, arašídy a chilli papričkami. Placku opět přehněte napůl a můžete hodovat, dobrou chuť podruhé!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s