Nadýchané placky z kynutého těsta, podobné pita chlebu či tortille. Náplně si můžete připravit právě podobně jako do tortill nebo pity – krok vedle neuděláte s falafelem, masovými kuličkami i trhaným masem. Super bude i salátek z rajčat a okurek s jednoduchým jogurtovým dresinkem. Na naše náplně, se můžete inspirovat v následujícím článku, vytvářely jsme asijské a středomořské flatbreads.
Na 16 ks placek budete potřebovat:
- 5 lžiček sušeného droždí
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 a ½ hrnku vlažné vody
- 4 hrnky chlebové pšeničné mouky
- 2 hrnky celozrné žitné mouky
- 2 lžičky soli
- 1 hrnek vlažného mléka
- 2 lžíce olivového oleje
Ve velké míse smíchejte droždí, cukr a vlažnou vodu. Počkejte pět minut, než vám vzejde kvásek. Přidejte oba druhy mouky, mléko, olivový olej a sůl (tedy všechny ostatní suroviny) a promíchejte. Těsto by nemělo lepit, takže případně přisypejte ještě trochu mouky. My jsme si samozřejmě vzaly na pomoc kuchyňský robot a s jeho pomocí jsme měly krásně hladké kynuté těsto vypracované během chvilky. Těsto zabalte do kuličky a uložte ho do mísy vymazané olejem a překryjte ho potravinovou fólií. Nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
Poté těsto rozdělte na 16 stejně velkých dílů – kuliček. Ty mějte na pracovní desce neustále přikryté kouskem pytlíku či potravinářskou fólií, aby těsto neoschlo. Poté si rozehřejte nepřilnavou pánev, vyválejte jeden kousek těsta na asi půl centimetru silnou placku a na pánvi ji opečte z každé strany asi 3 minutky. Upečené placky schovávejte na talíři přikryté utěrkou, aby neztvrdly. Takto postupně zpracujte všechno těsto.
Pokud se nechystáte sníst všechny placky hned, můžete si jich pár schovat do mrazáku. A pokud vám zbydou do druhého dne, stačí je znova opéct na pánvi a budou zase hezky vláčné a křupavé. Přes noc je ale raději uchovávejte v pytlíku, v utěrce by mohly ztvrdnout. My si flatbreads naprosto oblíbily. Jsou velmi jednoduché a když nepočítáte kynutí, připravené jsou během chvilky. A co se týče příloh, je to alespoň nějaká změna, co myslíte?