Recept na tenhle quiche vzniknul zcela jednoduše. Sešla se sezóna růžičkové kapusty a nová forma na koláč! Musím říct že hranatá koláčová forma je neuvěřitelně praktická, zejména pokud chcete koláč nebo quiche přinést na návštěvu jako drobné pohoštění. Krásně se Vám vejde do krabičky a do tašky a nemusíte koláč nést celou dobu v rukou. Pozor ale, objem náplně jsme musely této formě přizpůsobit, pokud tedy pečete koláč v té klasické, je možné že bude Váš quiche trochu nižší.
A k surovinám. Francouzi pečí quiche z crème fraîche, ve většině českých receptů ale najdete vysoko procentní smetanu ke šlehání. Moje kamarádka která žila pár let ve Francii, mě naučila péct quiche z té nejtučnější zakysané smetany, což je o tolik lepší! Pokud se Vám ale podaří sehnat crème fraîche, výsledek bude úplně nejbáječnější. A skvělý crème fraîche z Ježkova statku, mají třeba v prodejnách Sklizeno.
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- ledová voda
- sůl
Na náplň:
- 400 g růžičkové kapusty
- 150 g slaniny
- 1 cibule
- 250 g crème fraîche
- 2 vejce
- 150 g cheddaru
Mouku prosijte na pracovní plochu, přidejte nakrájené máslo a špetku soli, prsty rychle vytvořte drobenku. Pak ve směsi vytvořte důlek, vyklepněte do něj vajíčko a promíchejte. Případně přidejte pár lžic vody, pokud to bude potřeba. Vypracujte těsto a to pak zabalte do potravinářské folie a nechte hodinku v lednici odležet.
Cibuli nakrájejte na jemno, kapustičky očistěte a pokrájejte na půlky případně čtvrtiny. Obojí osmahněte na pánvi, dokud trochu nezezlátnou, nakonec přidejte ještě na nudličky nakrájenou slaninu. Crème fraîche promíchejte s vajíčky, osolte a opepřete a přidejte 100 g nastrouhaného cheddaru. (50 g si nechte stranou.)
Těsto vyválejte, přeneste pomocí válečku do formy. Propíchejte vidličkou a pokud máte kovovou formu, klidně dejte ještě na chvilku do ledničky, než se vám rozehřeje trouba. (Na 180 stupňů.) Poté formu vyložte pečícím papírem a vysypejte fazolemi které zatíží těsto. Pečte 10 minut, jen lehce do růžova. Poté do formy nalijte sýrovou směs, do ní vyklopte kapustičky s cibulkou a slaninou a na závěr posypejte sýrem. Pečte asi 30-40 minut, do zlatova. Hotový quiche můžete podávat samotný, pokud ho chcete připravit například k večeři, doporučujeme Vám k němu udělat jednoduchý listový salátek.