Ragú je perfektní jídlo na podzimní a zimní odpoledne. Jídlo které se vaří několik hodin, celou dobu krásně voní a Vám vůbec nevadí trávit s ním tolik času v kuchyni. Jídlo kterého si navaříte obrovský hrnec a s radostí ho jíte celý víkend. Recept na naše hovězí ragú se velmi podobá dalším naším oblíbeným pokrmům tohoto typu. Určitě si všimnete podobnosti s hovězím po Burgundsku, nebo s boloňskou omáčkou. A je to prostě něco mezi a zároveň úplně jinak báječné.
Na 1 pořádný hrnec ragú, budete potřebovat:
- 1 kg předního hovězího
- 1 červená cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 6 stroužků česneku
- 1 hrnek vývaru
- 1 hrnek červeného vína
- 2 lžíce protlaku (malá plechovka)
- 1 plechovka krájených rajčat
- 2 bobkové lístky
- tymián
- rozmarýn
- chilli
- olivový olej
- sůl, pepř
Na servírování:
- Těstoviny (papardelle nebo tagliatelle)
- Hladkolistá petrželka
- parmezán
Hovězí maso nakrájejte na kostky. (Spíš větší než menší, klidně můžete celý kus masa rozkrojit jen na 6 částí.) Mrkev, cibuli a řapíkatý celer nakrájíme na co nejmenší kostičky, stejně tak i česnek. Maso osolíme, opepříme, v litinovém hrnci si rozpálíme olivový olej a ze všech stran maso opečeme do hněda. Poté ho dáme stranou, podle potřeby do hrnce přidáme trochu olivového oleje a opečeme na něm zeleninu. Česnek přidáme až na poslední minutku, dvě, aby se nespálil a nezhořknul. Maso vrátíme do hrnce k zelenině, zalijeme vývarem, červeným vínem, přidáme i protlak a nakrájená rajčata. Přidáme snítku rozmarýnu i tymiánu, bobkové listy a případně i trochu chilli.
Ragú takto vaříme na mírném plameni 2-3 hodiny. Nemusíte ho příliš míchat, pokud máte litinový hrnec, klidně ho můžete i s pokličkou šoupnout do trouby. Že je ragú hotové poznáme tak, že se nám krásně rozpadá. Můžeme si pomoct vidličkou a rozdělit ho na jednotlivá vlákna. (Klidně si velké kostky masa vylovte z omáčky a rozdělte si je na vlákna stranou na prkýnku, pokud se Vám to bude dělat líp.) Ragú dosolte a dochuťte.
Poté si odeberte trochu ragú stranou do pánve. (Na 2 porce cca 2 naběračky). Začněte vařit těstoviny a hrnek té osolené škrobové vody z těstovin si dejte stranou. Těstoviny vařte asi polovinu času, měli by být stále trochu tvrdší al dente, když je přidáváte do pánve k omáčce. Přilijte trochu vody z těstovin a chvilku vařte a míchejte. Omáčka by měla krásně obalit všechny těstoviny a díky vodě z těstovin bude krásně hladká a sametová.
Těstoviny servírujte posypané najemno nakrájenou hladkolistou petrželkou a nastrouhaným parmezánem.