Chleba s hummusem a mrkví

Inspirace Blízkým východem, kde právě teď na pár měsíců žiju, na sebe evidentně nenechala dlouho čekat. Ale tenhle chleba s hummusem, s Lůcou známe už pár měsíců. Takže pokud jste také hummusoví fanoušci a máte rádi lehce pikantnější jídla, připravte si někdy k večeři nebo ke svačině tenhle rychlý a výborný recept.

Nejlepší je pokud použijete opravdu dobrý kváskový chleba. Pro jeho koupi Vám doporučujeme třeba Antonínovo pekařství, pekárnu Praktiku nebo si kupte chleba z Esky. (Mají ho i v Naše maso a dalších Ambiente podnicích.)

Hummus máme v Čechách nejraději z Marks & Spencer. Je skvěle našlehaný a dochucený. Oblíbený je i hummus z Lidlu, který má především poměrně nízkou cenu. Příchutě jako sušená rajčata možná chutnají míň jako hummus a víc jako nějaká pomazánka, i tak je ale výborný. No a také si samozřejmě můžete hummus udělat doma. My pro vás ale tentokrát vlastní recept nemáme, protože ho před pár dny publikovala na svém blogu Zásadně zdravě naše kamarádka Jana. Janička dokonce vede kurzy v Gourmet Academy, jeden z nich se jmenuje Izraelská odysea a právě na něm se ten nejdokonalejší hummus můžete také naučit. Postup na ten nejlepší hummus máte TADY. A zbytek už je jednoduchý, tak se pojďme pustit do vaření.

Na 2 porce potřebujete:

  • 4 plátky kváskového chleba (nemusí být čerstvý)
  • cca 200 g hummusu
  • 3-4 mrkve
  • hrst čerstvého koriandru
  • římský kmín
  • 1 chilli paprička
  • olivový nebo sezamový olej
  • sůl

DSC_3303

Pokud váš chleba není čerstvý, doporučujeme ho krátce opéct, buď nasucho v topinkovači, nebo na kapce oleje na pánvi. S čerstvým ale nemusíte dělat nic. Mrkev oloupejte a poté ji nakrájejte, tak jak ji máte rádi. Můžete z ní udělat tenké juliennky pomocí škrabky nebo nože, můžete ji nastrouhat na hrubém struhadle a nebo ji můžete nakrájet na větší hranolky, tak jak to máme my. Pak si nakrájejte i chilli papričku.

DSC_3316

V pánvi si rozpalte asi lžíci oleje, přidejte cca půl lžičky římského kmínu a chilli papričku, samostatně opékejte jen chvilinku, třeba půl minuty až minutu, ať se koření hezky rozvoní a pak k němu přidejte mrkev. Tu opékejte podle toho, jak ji máte nakrájenou, postačí jí jen pár minut. Mrkev také lehce osolte.

Plátky chleba natřete pořádnou vrstvou humusu, poklaďte je opečenou mrkví a ozdobte čerstvými lístky koriandru. A máme hotovo, podávejte ideálně ještě teplé.

DSC_3319

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s