Zahřívací beluga kari

 

Náš zdaleka nejoblíbenější recept z kuchařky Máma mele vločky, je tohle zahřívací kari z beluga čočky. Okamžitě jsme se do něj zamilovaly a ještě než kuchařka vyšla, prozradily jsme recept pár kamarádům. Přežily jsme na něm celou loňskou zimu a hned jak se letos v září ochladilo, zase jsme se do něj s chutí pustily. Lehounce jsme si recept také upravily, ale pokud máte kuchařku doma a budete se jí držet, chybu také neuděláte. My například klasický kmín nahrazujeme římským, místo vody přidáváme zeleninový vývar a také do kari přidáváme máslovou dýni, která se tam skvěle hodí. A například s červenou čočkou je tohle kari také vynikající. A pokud v závěru vynecháte máslo, recept bude i pro ty, kteří se vyhýbají živočišné stravě.

DSC_0829

Ingredience na 4 porce:

  • 250 g beluga čočky
  • 500 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
  • půl lžičky kurkumy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru nastrouhaného najemno
  • 4 menší rajčata
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 velká cibule
  • ½ máslové dýně
  • 1 lžička mletého koriandru
  • špetka chilli
  • hrst čerstvých koriandrových listů
  • 1 lžíce másla
  • rostlinný olej
  • sůl

 

Propláchnutou čočku dejte do hrnce, zalijte asi půl litrem vody a přisypte kurkumu. Na mírném plameni za občasného míchání vařte asi 20 minut doměkka. Mezitím ponorným mixérem rozmixujte dohladka česnek a polovinu zázvoru s trochou vody.

Ve vedlejší nádobě rozmixujte rajčata. V menším hrnci rozehřejte olej. Přisypejte kmín a ve chvíli, když začne tmavnout, přidejte ještě najemno pokrájenou cibuli. Až zesklovatí a začne se opékat, přidejte na kostky nakrájenou dýni a vmíchejte česnekovo-zázvorovou pastu. Počkejte, dokud se nevyvaří přebytečná tekutina.

Pak přidejte rajčata, mletý koriandr a chilli a vařte asi 10 až 15 minut. Ke směsi přimíchejte scezenou a uvařenou čočku, přidejte zbytek zázvoru a sůl. V tuhle chvíli je směs poměrně hustá a tak je dobré ji zředit trochou vývaru. Možná nebude třeba půl litru, ale postačí vám menší množství. Je-li potřeba, vše také dokořeňte. Nakonec vmíchejte máslo a najemno nasekané koriandrové lístky.

A pokud se Vám recept líbil a kuchařku Máma mele vločky Martiny Alinče Dvořákové ještě nemáte doma, můžete si ji koupit třeba TADY, nebo taky v každém větším knihkupectví.

DSC_0802

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s