Náš zdaleka nejoblíbenější recept z kuchařky Máma mele vločky, je tohle zahřívací kari z beluga čočky. Okamžitě jsme se do něj zamilovaly a ještě než kuchařka vyšla, prozradily jsme recept pár kamarádům. Přežily jsme na něm celou loňskou zimu a hned jak se letos v září ochladilo, zase jsme se do něj s chutí pustily. Lehounce jsme si recept také upravily, ale pokud máte kuchařku doma a budete se jí držet, chybu také neuděláte. My například klasický kmín nahrazujeme římským, místo vody přidáváme zeleninový vývar a také do kari přidáváme máslovou dýni, která se tam skvěle hodí. A například s červenou čočkou je tohle kari také vynikající. A pokud v závěru vynecháte máslo, recept bude i pro ty, kteří se vyhýbají živočišné stravě.
Ingredience na 4 porce:
- 250 g beluga čočky
- 500 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
- půl lžičky kurkumy
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvého zázvoru nastrouhaného najemno
- 4 menší rajčata
- 1 lžička římského kmínu
- 1 velká cibule
- ½ máslové dýně
- 1 lžička mletého koriandru
- špetka chilli
- hrst čerstvých koriandrových listů
- 1 lžíce másla
- rostlinný olej
- sůl
Propláchnutou čočku dejte do hrnce, zalijte asi půl litrem vody a přisypte kurkumu. Na mírném plameni za občasného míchání vařte asi 20 minut doměkka. Mezitím ponorným mixérem rozmixujte dohladka česnek a polovinu zázvoru s trochou vody.
Ve vedlejší nádobě rozmixujte rajčata. V menším hrnci rozehřejte olej. Přisypejte kmín a ve chvíli, když začne tmavnout, přidejte ještě najemno pokrájenou cibuli. Až zesklovatí a začne se opékat, přidejte na kostky nakrájenou dýni a vmíchejte česnekovo-zázvorovou pastu. Počkejte, dokud se nevyvaří přebytečná tekutina.
Pak přidejte rajčata, mletý koriandr a chilli a vařte asi 10 až 15 minut. Ke směsi přimíchejte scezenou a uvařenou čočku, přidejte zbytek zázvoru a sůl. V tuhle chvíli je směs poměrně hustá a tak je dobré ji zředit trochou vývaru. Možná nebude třeba půl litru, ale postačí vám menší množství. Je-li potřeba, vše také dokořeňte. Nakonec vmíchejte máslo a najemno nasekané koriandrové lístky.
A pokud se Vám recept líbil a kuchařku Máma mele vločky Martiny Alinče Dvořákové ještě nemáte doma, můžete si ji koupit třeba TADY, nebo taky v každém větším knihkupectví.