Asijské knedlíčky

Tak už i my jsme podlehly kouzlu asijských knedlíčků. Nejdříve jsme párkrát zkoušely recepty od našich přátel a učily se jak knedlíčky správně zabalit. Teď už je ale máme natrénované a můžeme i Vám ukázat jak na ně.

Těstíčko si můžete buď koupit v asijských obchodech už hotové a vyválené na kolečka, či čtverečky, nebo si připravit svoje vlastní. Nám perfektně funguje tenhle recept od Kitchen and the city, takže ho rozhodně doporučujeme. http://kitchenandthecity.blogspot.cz/2015/01/gyoza-knedlicky.html

Stačí vám:

  • 2 a ½ hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek vody

Mouku prosejte, postupně přilévejte vodu a zpracuje krásné a hladké těsto. Asi 15 minut ho nechce odpočinout a pak z něj vyválejte tenkou placku, z které můžete třeba pomocí hrnku či skleničky vykrajovat kolečka.

DSC_4910.jpg

Knedlíčky jsme dělaly s dvěma náplněmi, na tu masovou Vám opět poslouží odkaz níže a na tu zeleninovou vyzkoušejte náš recept.

http://www.kitchenstory.cz/asijske-knedlicky-na-pare

Zeleninová náplň se zázvorem (asi na 4 porce):

  • ½ menší brokolice
  • ½ pórku
  • 1 mrkev
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • asi 3 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 hrst koriandru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • ½ citronu

DSC_4917.jpg

Nejprve si opláchněte brokolici a nakrájejte ji na menší růžičky, ty dejte vařit asi na 3-5 minut do horké a osolené vody. Mezitím si připravte ostatní ingredience. Jarní cibulku nakrájejte najemno (bílou a zelenou část si dejte zvlášť). Zázvor oloupejte a nakrájejte na mini kostičky, stejně tak i česnek a chilli. Pórek na půlkolečka, mrkvičku také na drobounké kostičky. Brokolici po uvaření také nakrájejte na menší kousky. (Čím menší kousky ve směsi budou, tím líp se pak budou knedlíčky balit.)

Na pánvi si rozehřejte lžíci oleje a orestujte na ní bílou část jarní cibulky. Přidejte česnek, zázvor a chilli. (Já chilli raději přidávám až v poslední minutce). Přidejte mrkvičku a pórek a restujte dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Nakonec přimíchejte brokolici, zelenou část jarní cibulky a koriandr. (Můžou být celé lístky nebo je lehce natrhejte.) Směs dochuťte solí, pepřem, sojovou omáčkou (a cukrem) a citronovou šťávou.

DSC_4951.jpg

Po náplni si také musíme připravit omáčku. Nám nejvíc zase chutnala ta Jirkova vylepšená sojovka: (Najdete ji ve stejném receptu jako masovou náplň.) Je v ní rýžový ocet, sezamový olej a také chilli a česnek. Na přesné poměry se tedy koukněte ke Kitchen story.

DSC_4919.jpg

A teď přichází ta nejtěžší část, balení knedlíčků. Na ně tady pro Vás mám opět několik odkazů na videa, podle kterých jsem se to naučila já. Třeba tady a tady.

Na tenkou placku si dejte asi čajovou lžičku náplně a postupně stlačujte až vytvoříte knedlíček. Pokud stejně jako my zkoušíte více druhů náplní, doporučujeme každý druh zamotat trochu jinak. Zabalené knedlíčky pokládejte buď na moukou vysypanou pracovní plochu, nebo třeba na talíř vyložený pečícím papírem.

Až jich budete mít aspoň 15, vezměte si velkou pánev a rozpalte v ní asi půl centimetrovou vrstvu oleje. Až bude olej rozehřátý, opatrně do pánve naskládejte knedlíčky a smažte je do zlatova. Poté přilijte do pánve 1 hrnek vody a rychle přiklopte poklicí. V páře nechte knedlíčky vařit asi 10 minut. A můžeme podávat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s