Ravioli s ricottou, pancettou a špenátem

DSC_2007

Upřímně jsem si naivně myslela že takový rozdíl mezi kupovanými a domácími těstovinami nebude. Přece jen těstoviny jako těstoviny, ne? Jednou mi ale můj profesor vyprávěl, že dělal domácí těstoviny a jak to bylo výborný a já tomu nějak nemohla uvěřit, říkala jsem si pořád, nebude to nic tak superextragladiózního.. Nakonec jsme to s Káťou prostě musely zkusit a upřímně, je to vážně nesrovnatelný! S kombinací špenátu, pancetty, ricotty a mojí nejoblíbenější rajčatový omáčky je to taková ta Velká Láska a ta je navždycky.

DSC_2041

Podle mě nemá cenu vůbec něco dalšího psát, protože já si pamatuju jen moment když jsem si strčila první sousto do pusy a pak jen, že jsem snědla celej talíř, dvakrát si přidala, pak snědla to co zbylo v hrnci a dál už jsem se nemohla hýbat. V tu chvíli jsem věděla, že jestli je něco moje nejoblíběnější jídlo, tak je to tohle. 

S Káťou jsme se potom na těstovinky chystaly pěkně dlouho, chtěly jsme o tom natočit video, takže jsme se pořádně připravovaly i přesto že „patlání“ těsta není zrovna esteticky půvabné, snad se nám to povedlo! Koukněte se samy! VIDEO LINK

Na 4 porce potřebujete:

Těsto na těstoviny

  • 400 g hladké mouky
  • 4 vajíčka od štastných slepic
  • špetka soli
  • trošku vody

Náplň

  • 150g pancetty
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 menší červené cibule
  • olivový olej
  • 500g listového špenátu
  • 
250 g riccoty

Omáčka recept zde

Na větší pracovní plochu vysypeme mouku, do ní si uprostřed uděláme důlek a vyklepneme vajíčka. Nejdříve začneme vajíčka promíchávat s moukou vidličkou, později začneme těsto zpracovávat ručně. Když to bude potřeba, přilijeme lžíci nebo dvě vody. Těsto zpracováváme dokud nebude hezky pružné. Můžete ho po prvotním promíchání samozřejmě zpracovat i v robotu. Po zpracování ho zabalíme do potravinářské folie a necháme hodinku v lednici odpočinout.

Mezitím si můžeme připravit náplň do těstovin. Na trošce olivového oleje začneme opékat nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme česnek, (nakrájený na malé kousky, nebo ho tam můžete dát celý, jen nechat ovonět olej a zase vyndat), přidáme pancettu nakrájenou na kostičky a chvilku restujeme. Nakonec přidáme nahrubo pokrájený špenát, změkne asi za půl minutky.

Těsto vyválíme na tenký plát a rozkrájíme na čtverečky o velikosti cca 3 x 3 cm. Samozřejmě si na pomoc můžete vzít strojek na těstoviny, pokud ho ale nemáte, jde to i ručně. Na každý čtvereček položíme trošku náplně, trošku sýra a přiklopíme dalším čtverečkem, okraje přimáčkneme vidličkou. Když máme všechny ravioli naplněné, vaříme je v osolené vodě kolem 3/4 minut. (Čerstvým těstovinám to stačí.) Servírujeme je buď jen s parmezánem, zakápnuté olivovým olejem, dozdobené čerstvým pepřem nebo bylinkami a nebo s rajčatovou omáčkou.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s