Tahle česnečka je nejlepší na nemoc, na kocovinu, na deprese, na zimu a na déšť, prostě na všechno. Takže když mi jednou takhle v sobotu Lůca napsala že je nemocná, vzala jsem kytičku česneku od dědy, pórek a jela jsem jí uvařit polívku. A pak už nemocná nebyla! Je podle Dity P, zatraceně jednoduchá, krémová, prostě pohádková. Vařim jí pořád a všem, rodičům, svému milému, rodičům mého milého, spolubydlícím, prostě všem. Uvařte ji teda taky někomu koho máte rádi!
Na 4 porce budete potřebovat:
- 5 palic česneku (doporučuji spíš širší a plošší paličky)
- 1 pórek
- 2 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- 5 lžic hladké mouky
- asi 100g másla
- olivový olej
- 1 lžíce citronové šťávy
- bílý pepř
- čerstvě nasekaná pažitka
- 2 starší rohlíky nebo housky na krutony
- 100g moravského uzeného
Palice česneku i se slupkou podélně rozkrojíme a vyskládáme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do vyhřáté trouby. (180 stupňů a asi 30-45 minut) Česnek hlídejte ať se nespálí, každá trouba peče jinak, i různě velké palice se pečou různě dlouho. Mezitím si můžete na trošce másla opéct na kostičky nakrájené pečivo. Když je opečené dozlatova, dáme ho stranou do misky a na pánvi ještě osmahneme na kostičky nakrájené uzené.
Cibuli a pórek si nakrájíme najemno. Z pórku odkrojte tu tmavě zelenou dřevitější část, ať pak nemáte v polévce vlákna. Když je česnek upečený, vyloupeme jednotlivé stroužky a rozmačkáme je v misce na kaši. V hrnci si rozpálíme kousek másla s lžící olivového oleje a osmahneme na něm cibulku a pórek, po chvilce přidáme i česnekovou pastu, promícháme a zasypeme hladkou moukou. Postupně zalijeme vývarem. Vždy nejdřív promícháme do hladka a pak až přilijeme další část. Necháme asi 15 minut povařit aby zelenina změkla a pak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
Přilijeme smetanu, ještě chvilku povaříme a dochutíme citronovou šťávou, bílým pepřem a pořádně osolíme. Podáváme posypané krutony, kostičkami uzeného a najemno nasekanou pažitkou.