System of a down na talíři! “Co chceš uvařit k obědu až přijde babička s dědou na tvoje narozeniny?” Ptá se mě moje máma. „Chop suey.“ “Co mám uvařit k večeři až budeš mít svátek?” „Chop suey.“ “Co mám uvařit?” „Chop suey.“
Takhle nějak zněly všechny mé odpovědi na dotazy na mé oblíbené jídlo. Směs koření před několika lety prodávalo Avokádo, na zadní straně pytlíčku byl i tenhle recept. Dneska si směs můžete zakoupit například od Koření od Antonína. Kuřecí maso, několik druhů zeleniny a jako příloha rýže nebo nudle, inspirace Čínou je tu více než zřejmá, směs koření je ale vážně úžasná a já věřím že vám bude chutnat stejně tak moc, jako chutná už nejmíň deset let i mě!
Na 6 porcí budeme potřebovat:
- 500g kuřecích prsou
- 1 pórek
- 1 červená paprika
- čtvrtka celeru
- hrst zelených fazolek
- 1 cibule
- 3 stroužky česnek
- malá plechovka bambusových výhonků
- sojová omáčka
- 1 dcl červeného vína
- směs koření Chop Suey
- 1 vejce
- škrob
- olej
- sůl
- cukr
Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky, lehce osolíme, okořeníme, zasypeme lžící solamylu a promícháme s vejcem. Necháme chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, celer očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Fazolky opláchneme případně překrojíme na půl, papriku očistíme a nakrájíme na nudličky. Pórek krájíme šikmo na kolečka, česnek také. Nejdříve na oleji zprudka osmahneme maso, to si pak uložíme stranou a na pánvi (postupně nebo najednou) osmahneme i jednotlivé druhy zeleniny až na pórek a papriku. Maso pak vrátíme k zelenině, přidáme lžíci sojové omáčky, červené víno, špetku cukru a trochu vody. Chvilku podusíme dokud není maso i zelenina měkká. Pět minut před koncem dušení přidáme papriku, asi tak minutu nebo dvě před koncem i pórek. Podle chuti dosolíme. Podáváme buď s rýží obarvenou kurkumou, nebo s čínskými silnými nudlemi.