Apple donuts

_DSC1903

Měly jsme s Káťou naplánovaný vařící večer a já měla chuť na něco speciálního. Tak píšu Kátě: „Musíme udělat něco speciálního!“ Káťa: „A jéje a co tím myslíš, něco speciálního?“ (V duchu si představovala kance taženýho na víně pět hodin – podle mě 🙂 No a já zabraná do vymýšlení něčeho extra speciálního jsem dostala chuť na lasagne (článek příště).. Takže jsme zůstaly u klasických lasagní..
Ne že by nebyly speciální, ale já chtěla něco krásnýho a zajímavýho na focení a tak jsem potřebovala aspoň desert.. A našla jsem recept na tyhle super donuty! Ze sff nám zbyly hrušky a tak bylo jasno..

Později večer když jsme měly lasagne v troubě, připravovaly donuty a do toho ještě pekly cookies, Káťa prohlásila že doufá že ty donuty budou pěkně hnusný abychom se s nima nemusely už nikdy patlat znova.. A ejha, byly hrozně výborný, já už je od té doby dělala po třetí.. Nejsou vůbec těžké, ale časově trošku náročné, musíte čekat než vám vykyne těsto, pak kynou hotové koblížky, a taky docílit toho aby byly donuty pěkně pohromadě a nic vám z nich nevytékalo.. Ale výsledek stojí za to!

_DSC1921

Na donuty budete potřebovat:

  • 2 lžičky instantního droždí
  • 1 lžíci vlažné vody
  • půl hrnečku vlažného mléka
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 50g změklého másla
  • 335g hladké mouky (já naposled asi 150g nahradila špaldovou a s těstem se mi pracovalo lépe)
  • 2 vajíčka
  • 1 lžícy citrónové šťávy
  • trošku skořice
  • jedno jablko, nebo hrušku
  • olej na smažení
  • cukr na obalení donutů

_DSC1933

_DSC1939

Do velké mísy nalijte vlažné mléko, vodu, lžíci cukru a zasypete droždím, nechejte na deset minut na teplém místě. Poté přisypete mouku, další lžíci cukru, přidáte máslo, vajíčka a uhnětete těsto, pokud máte robot, udělejte ho v robotu. Těsto si dejte na pomoučněnou plochu a pořádně ho ještě chvilku hněťte, ať je z něho hezky vláčné těsto a ať jsou ingredience pohromadě, všechno se vším hezky spojené. Mísu si vymažte olejem vložte do ní těsto, přikryjte čistou utěrkou a nechte na hodinku kynout na teplém místě, nebo dokud těsto nezdvojnásobí objem.

Mezitím si připravte náplň, nakrájejte si jablko nebo hrušku na malé, malinké kousíčky, v mističce smíchejte s citrónovou štávou, lžící cukru a trošku skořice. Když máte těsto vykynuté, znovu si ho dejte na pomoučněnou plochu a ještě chvilku hněťte ať z něj vytlačíte vzduchové bubliny, rozdělte na dvě poloviny a vyválejte 1cm vysoký plát. Na vykrajování použijte přibližně 9 cm velké vykrájovátko a na střed tak malé jak doma najdete, klidně 1 cm, ale spíš 2-3 cm. ALE než začnete vykrajovat, naznačte si jen trochu kde přibližně kolečko bude, poté navršte dokola jablíčka s citrónovou štávou. Vedle si ukrojte kus těsta větší než je kolečko, položte kus těsta přes první naznačené kolo s náplní a až teď vykrojte. Obvod těsta se Vám pěkně slepí dohromady a nic by Vám nemělo vytékat, poté stačí vykrojit kroužek uprostřed a je to. Takhle postupujte dokud nebudete mít šest donutů. Občas Vám zbyde těsto na víc, já jich třeba zvládla osm.

Hotové donuty si položte na plech s pečícím papírem (kvůli tomu že se trošku budou lepit) a nechte ještě půl hodinky kynout. Do pánve s tlustým dnem nalijte oleje tak moc, aby se tam celý donut potopil. (Když ho budete smažit, zdvojnásobí svou velikost a nakonec jedna půlka bude stejně plavat nad hladinou, ale s olejem nešetřete, nechcete aby se vám dole připálil o dno.. (To už se mi taky stalo.) Rozpalte olej, ne na úplně nejvyšší stupeň, ale tak třičtvrtě, zkuste si jestli už je ready na kousíčku těsta. Pokud ho tam vložíte a okolo těsta to začne prskat a začnou se dělat bublinky, je to správně a můžete smažit. Smažte donuty do zlatohněda z obou stran (trvá to chviličku, ale nechte je tam klidně tak aby byly tmavě hnědé, chceme přece aby těsto uvnitř nebylo syrové. Donuty odkládejte na tác vyložený ubrousky a nechte trošku okapat olej, poté je ještě za tepla obalte v moučkovém cukru s troškou skořice a můžete podávat! Napište jestli Vám chutnaly, tak moc jako nám!

_DSC1916

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s