V Holandsku jsme objevily skvělé bistro s domácími a čerstvými sendviči – LEBKOV. Myslely jsme na ně tak často, že jsme si je prostě musely vyzkoušet i doma! A hned 4 varianty, které nám chutnaly nejvíce.
Základem dobrého sendviče je rozhodně chleba. V Čechách je poměrně problém, sehnat dobrý toastový chleba. Nikdy jsem toasťáku moc nefandila, dokud jsem ho neochutnala v Británii a nepochopila jak má chutnat doopravdy. Ideální je samozřejmě domácí, čerstvě upečený. Sendviče ale většinou připravujeme k večeři když nemáme moc času na vaření, čas na kynutí a pečení chleba tedy chybí absolutně. Skvělou volbou potom je toastový chleba z Marks&Spencer. Plátky jsou veliké, měkkoučké a hezky voňavé, žádné tvrdé a tuhé kůrky.
Takže jsme se jednou po škole prostě sešly, udělaly asi deset sendvičů, všechny pak vyfotily, na balkoně si k tomu daly holandský pívíčko aby to bylo stylový, a pak taky skleničku vína, protože na tu jsme měly chuť. Taková malá sendvičová párty.. Udělejte si jí taky! 🙂
Jaké tedy byly náplně našich sendvičů?
- šunka od kosti a medovo-hořčičná majonéza
- roastbeef, quacamole a rajčata
- hummus, rucola a sušená rajčata
- kozí brie, hrušková povidla a mandle
Neptejte se který z nich je nejlepší, zkuste prostě všechny!! (Teda popravdě svoje favority samozřejmě máme, ten můj je s kozím sýrem, povidly a mandlemi, Lůca zas fandila tomu se šunkou a medovo hořčičnou majonézou..) Který chutnal nejvíce Vám? 🙂
Suroviny tentokrát raději rozepíšu postupně, ať se vám to nepomíchá 🙂
Na šunkový sendvič s medovo hořčičnou majonézou budete překvapivě potřebovat:
- toastový chleba (3 plátky na 1ks)
- šunku (4 plátky na 1 ks)
- majonézu
- dijonskou hořčici
- med
Hořčici, med a majonézu mícháme 1:1:1 tedy stejné množství od každého. Na jeden sendvič stačí asi 1 polévková lžíce ze všech surovin.
Sestavujeme v pořádí: Plátek chleba, pomažeme majonézou, 2 plátky šunky, plátek chleba, opět ho pomažeme majonézou, dva plátky šunky a na závěr zase plátek chleba, tentokrát pomazaný majonézou s vnitřní strany. Sendvič šikmo překrojíme a můžeme podávat!
Na sendvič s roastbefem budeme potřebovat:
- toastový chleba (3 plátky na 1ks)
- 2 střední rajčata
- půlku avokáda
- plátky roastbeefu (buď seženete roastbeef v masně v oddělení šunky, už nakrájený, nebo si můžete ugrilovat 1 steak a po vychladnutí jej nakrájet na tenké plátky, tuhle variantu jsme zvolily my a je to rychlovka, tak se nebojte 😉 )
- citron
- sůl, pepř
Avokádo rozmačkáme vidličkou, zakapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
Sestavujeme v pořadí: Plátek chleba, pomažeme avokádovou pastou, na to plátky rajčat a nakonec plátky roastbeefu, plátek chleba, avokádo, rajče, roastbeef a plátek chleba, s avokádem na vnitřní straně. Sendvič šikmo překrojíme a můžeme podávat!
Na sendvič s hummusem, rucolou a sušenými rajčaty budete potřebovat:
- toastový chleba (3 plátky na 1 ks)
- hummus (doporučuji čerstvý, opět se dá sehnat v Marks&Spencer, nebo třeba ve Spálené v obchodě Chez Amis)
- hrst sušených rajčat (pokrájených na menší kousky)
- hrst rucoly
Sestavujeme: Plátek chleba, pomazaný hummusem, pak polovina sušených rajčat a polovina rucoly, poté opět plátek chleba, druhá polovina rajčat i druhá polovina rucoly a poslední plátek chleba, s hummusem na vnitřní straně. Sendvič šikmo překrojíme a můžeme podávat!
A poslední sendvič je tak trochu dezert a zároveň můj favorit, budeme potřebovat:
- toastový chleba (3 plátky na 1 ks)
- kozí brie (asi 100g)
- hrušková povidla
- hrst mandlí.
Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme a na pánvi na sucho opražíme do zlatova.
Sýr pokrájíme na plátky. (Krájet moc nejde, takže vlastně spíš rozpatláme..)
Sestavujeme: Plátek chleba, potřeme povidly, poklademe polovinou sýra a posypeme mandlemi. Druhý plátek chleba potřený povidly, na něj položíme zbytek sýra a zbytek mandlí. Na vrch dáme poslední plátek chleba zevnitř potřený povidly. Sendvič šikmo překrojíme a můžeme podávat!