Bazalkové pesto

_DSC1555

Tohle pesto, je taková moje letní tradice, dělám ho už pěknou řádku let. Mám totiž nejhodnější babičku na celém světě, která mi každý rok vypěstuje záhon nebo obří truhlík bazalky, já se nemusím o nic starat, jen o to abych měla čas předtím než bazalka začne kvést.. (Což se mi teda občas taky nepovede..) Poměr surovin jsem si za ta léta vyladila podle svých chutí a preferencí, na někoho je moc česnekové, na někoho příliš husté. Když si ale dávám pesto na těstoviny, nechci aby celé plavaly v oleji a většinou ani výsledný pokrm nepotřebuje nijak dochucovat.

No a na sff jsme tohle super pesto dávaly na focacciu, spolu s rucolou a mozzarellou, byla to dobrota! V Makru jsem si nakoupila kilo bazalky a jela jsem ve velkym! 😀 Takže pokud Vám chutnala naše focaccia, udělejte si i pesto a připravte tuhle ňamku třeba na nějakou party pro svoje kamarády!

Potřebujeme:

  • Babičku která nám vypěstuje bazalku (nebo si ji koupíme no.. Bazalku, ne Babičku!)
  • Svazek bazalky (Používám dva druhy, tu s velkými listy odtrhávám od stonků, na té tenčí a menší to není potřeba)
  • Olivový olej (jedině ale opravdu jedině panenský!!) extra super mega drahej virgin
  • 1-2 stroužky česneku (také dodávají hodné babičky)
  • cca 100g Parmezánu (hodně často používám strouhanou gran moraviu, nebo jiný podobný sýr, chuť pesta sýr samozřejmě ovlivní, ale ne v negativním smyslu)
  • hrst oříšků (Tady trošku vysvětlení, správně by měli být piniové, z těch já mám trochu strach kvůli né přilíš známé otravě z piniových oříšků – googlujte 😉 Takže většinou používám opražená slunečnicová semínka, mám ráda i oloupané a opražené mandle, pokud chcete výraznější oříškovou chuť, nebojte se někdy zkusit i vlašské ořechy, je to pak už ale trochu jiný chuťový zážitek)

Bazalku omyjeme a osušíme. Do mixéru dáme hrst lístků bazalky a trošku oříšků. Když se přidají oříšky rovnou k bazalce ještě před mixováním, bazalka je mnohem více na jemno. Směs rozmixujeme do hladka, pokud to jde špatně, přidáme kapku olivového oleje. Pak do mixéru přidáme vylisovaný česnek, parmezán, trochu soli a ještě další olivový olej. Vše pořádně promícháme, případně dochutíme. Pesto plníme do skleniček a ty pak ještě zalijeme olivovým olejem.

_DSC1581

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s