Rajčatová polévka

_DSC1891

Pokračujeme s recepty ze Street food festivalu, aneb je tady naše rajčatová polévka! Pořádně jsme vytunily chutě a servírování a navařily jí rovnou 10 litrů, zmizela nejrychleji! Jednu porci jsem slíbila i svému kamarádovi  Davidovi, jakožto jedinou bezlepkovou věc na našem stánku. Bylo po čtvrté odpoledne a já si řekla že teda už asi nepřijde a jestli tu polívku budu ohřívat ještě chvíli, už z ní nezbude vůbec nic. Kývla jsem tedy jedné milé paní, že jako jo, že tu polívku ještě máme, Lůca ji začala servírovat a v tu chvíli se objevil rozesmátej David. Musím ji uvařit příští týden, jako omluvu a taky protože na ní mám zas chuť, uvařte ji svým kamarádům taky! 🙂

 

Rajčatovou polévku si totiž v restauracích dávám opravdu ráda. A na první pohled je vždy poznat jestli je z protlaku nebo ne. Samozřejmě také záleží na množství, malá plechovka se ve velkém hrnci téměř ztratí, pokud je v polévce víc protlaku než rajčat, je to také znát.
Moje nejoblíbenější byla rajčatová polévka s karamelem a bazalkovým créme fraiche, z poděbradského Sotto Ponte, jedné z mých nejoblíbenějších restaurací, kterou jsem všem doporučovala a taky ji bohužel nedávno zavřely. Škoda. Na druhém místě samozřejmě nemohla být žádná jiná, než ta z Mistralu, chodím na ní vždycky po výstavě v městské knihovně. Spojily jsme tedy s Lůcou všechny oblíbené doplňky rajčatových polévek a vyladily tu naší k dokonalosti!

_DSC1865

Budeme potřebovat:

  • 400 g loupaných krájených rajčat (V zimě používám plechovkové, v létě samozřejmě dělám polévku z těch čerstvých.)
  • 1 smetana na vaření
  • 1/2 celeru
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 1 petržel
  • bobkový list
  • nové koření
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 polévkovou lžíci bazalkového pesta
  • pár hoblinek parmezánu
  • pár plátků světlého pečiva

_DSC1887

Pro krémové zeleninové polévky si vždy připravuji takový svůj jednoduchý rychlý vývar. Bujon z kostky by polévku zbytečně zkazil, to ji v nouzi raději vařím pouze z vody. Není to vývar všech vývarů, jako základ ale určitě postačí.

Očistím si celer, mrkev, petržel. Občas klidně přidám i další zeleninu. Do vývarů se skvěle hodí například košťál z brokolice. Vše spolu s cibulí (i se slupkou) pokrájím na menší kusy. V hrnci si rozpálím trochu olivového oleje a všechnu zeleninu na něm opeču, dokud není úplně hnědá. (Varianta číslo dvě je opékat zeleninu na sucho na grilovací pánvi.) Zeleninu zaliju asi litrem vody, přihodím bobkový list, kuličky nového koření a kuličky pepře a nechám mírně probublávat asi hodinu. Vývar pak přecedím a můžeme pokračovat.

Cibuli si očistím a nakrájím na drobno, stejně tak i česnek. Cibuli nechám na olivovém oleji zpěnit do zlatova, pak přidám i česnek. Chvilku ještě osmahnu a pak zaliji připravenými rajčaty, promíchám a přiliju asi půl litru vývaru. Osolím, opepřím a vařím tak 10-15 minut. Pak polévku rozmixujeme hezky do hladka tyčovým mixérem. Vrátíme na plotnu, přilijeme smetanu, případně další vývar a dochutíme.

V průběhu vaření si můžeme připravit krutony. Světlou bagetu nakrájím na velmi tenké plátky a pokapu olivovým olejem. (Používám svůj domácí mix s česnekem a bylinkami) Plátky opeču v troubě do křupava. Zakysanou smetanu promíchám s pestem a lehce dosolím.

A můžeme servírovat! Na talíř polévky dáme vrchovatou lžíci smetany, přiložíme pár plátků opečené bagety a nakonec hoblinky parmezánu. Miluju když s každým soustem polévky naberu i trochu smetany, a můžu si křupnout kousku bagetky, tyhle detaily mě vždycky baví! Dobrou chuť!

_DSC1881

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s