Lasagne Bolognese

_DSC0506

Přijeli jsme do Haagu. Pršelo a nás na nádraží vyzvednul rozesmátý Michael. Po kafi a seznámení jsme se shodli že si musíme něco uvařit. A že nás teda Michael naučí svoji boloňskou omáčku. Že ji vaří všude kam přijede. Že sice na Filipínách se suroviny sháněli trochu hůř, ale že ji prostě vaří každému. A tak ji uvařil i nám.

Asi dva týdny po návratu ke mě jela na víkend kamarádka ze střední, ptala jsem se co mám uvařit a ona že něco, co jsem se naučila v Holandsku. Tak jsem poprvé zkusila Lasagne Bolognese a od té doby je vařím minimálně jednou do měsíce! Je to totálně blbuvzdorné jídlo které zvládne opravdu každý!

No a nakonec malý tip. Lůca má k lasagním více než pozitivní vztah už pěkně dlouho. A neustále vzpomíná, jak jedna její kamarádka dělala ty nejlepší lasagne bolognese na celém světě. Že byly tak dobrý že se jí chtělo brečet když je jedla. A ta kamarádka do nich dávala marmeládu! Stačí lžíce nebo dvě, ověřila jsem že je dokonce jedno jaké, prostě té kterou zrovna máte otevřenou.. Zkoušela jsem meruňkovou, rybízovou a nebo cibulovou z červeného vína, hodí se všechny. Nějakým tajemným způsobem pozvednou omáčku ještě na další úroveň a tohle jídlo je prostě lahoda!

_DSC0398

Na pekáč lasagní budeme potřebovat:

  • 600g mletého masa (Je jedno jakého, ideální je půl na půl hovězí a vepřové, můžete použít ale i jen jedno z toho. V některých receptech se dokonce uvádí i trocha mletého krůtího nebo kuřecího.)
  • 200g slaniny
  • 3 lahve červeného vína (doporučuji odrůdu Dornfelder) – 3 protože jednu dáte do vaření, jednu vypijete během vaření a třetí potom k jídlu. No dobře, spíš použijete tak půl lahve, já mám ale v omáčce ráda výraznou chuť vína tak ho používám trochu víc.. A taky asi toho vína vypiju i víc během vaření než většina lidí. Tak si to prostě upravte podle své průměrné spotřeby vína na hodinu a na kilometr.)
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • asi 500g drcených loupaných rajčat
  • malou plechovku rajčatového protlaku (nemusí být, ale omáčka má pak hezčí barvu)
  • 500g lasagní
  • 200g sýra (mozzarella/parmezán)
  • sladkou papriku
  • kurkumu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

_DSC0409.jpg

Celer podélně překrojíme a nakrájíme na kolečka, mrkev krájím podélně na čtvrtiny a pak kolečka a cibuli co nejvíce na jemno. Slaninu taky na malé kostičky. V hrnci se silným dnem nebo pánvi si rozpálím olivový olej a všechno zeleninu i slaninu do něj vhodím a pořádně promíchám, nechám opékat. Když začne zelenina zlátnout, přidáme maso, opět pořádně promícháme a opékáme dál. Když už ve směsi nemáme žádné kousky syrového růžového masa, zalejeme vše vínem, víno se odpařuje, všechno nádherně voní a vy si musíte taky nalít skleničku! Po odpaření přidáme plechovku rajčat, rajčatový protlak a ještě jednu plechovku vody. Snížíme plamen a necháme pomalu dusit. Přidáme vylisovaný česnek, (marmeládu pokud chcete), špetku papriky, špetku kurkumy (Michaelův tip, ten dokonce používal čerstvou!), pár otočení mlýnku s pepřem a také vše osolíme. Necháme dusit asi půl hodiny (hlídáme a mícháme!), případně ještě přiléváme  vodu (nebo víno). (Do sebe také přiléváme vodu nebo víno..)

Na závěr dochutíme a případně ještě upravíme hustotu omáčky. Pokud ji děláte pouze ke špagetám, může být hustší, na lasagne je ale potřeba řidší, aby těstoviny mohli nasáknout šťávu a nebyly tvrdé. Ital v kuchyni lasagne před vrstvením lehce vařil v horké vodě. Já ze strachu že budou moc tvrdé to taky vždycky zkoušela, teď už ale vím že když je omáčka dostatečně řídká, není žádné předváření potřeba..

 

A můžeme vrstvit! Na dno pekáčku dáme lžíci omáčky a hezky rozprostřeme. Na to vrstvu lasagní, pořádnou porci omáčky a zase těstoviny. Takhle pokračujeme. Na třetí vrstvu by se měla nasypat polovina sýra, záleží ale jak máte vysokou zapékací misku. Pokračujeme dokud nám nedojde omáčka. (Pár plátku těstovin většinou zbyde. Nejspíš aby vás strašily ve spíži a vy pak měli chuť na lasagne každej třetí den..) Posypeme zbývajícím sýrem a dáme péct asi na 180 stupňů tak na dvacet minut až půl hodiny, prostě dokud sýr na povrchu nezezlátne. Dávejte si pozor abyste vždy omáčku po těstovinách rozprostřeli perfektně, jinak budou těstoviny trochu křupat.

K lasagním doporučuji servírovat ještě nějaký lehký salátek. Stačí rukola, polníček nebo nějaká směs salátových listů, případně cherry rajčátka. Zakápnout olivovým olejem, třeba i kapkou balsamica, osolit a opepřit a je to. Dobrou chuť! 🙂

_DSC0496

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s