Recept na tenhle salát mám od svojí kamarádky Báry. Na střední jsem se s holkama z naší party zvaly na všechny naše narozeninové osmnáctileté oslavy. Na všech jsme měly hromady výborného jídla a pití. Tenhle salát mě ale dostal ze všeho nejvíc. Ještě aby ne, když kombinace ovoce + oříšky + sýry je prostě léty ověřená a nepřekonatelná klasika. Na večerní posezení k dobrému vínu je ideální, dělám si ho i ke sváče do školy. A v průběhu let jsme zjistily že skvěle chutná i s kuřecím řízkem! 😀
U tohohle salátu absolutně nedokážu popsat přesné poměry, hrozen vína je totiž pokaždé jinak veliký, nedokážu ani uvést množství pro určitý počet osob. Vím jen že nikdy ho není dost.
Takže zhruba, dejme tomu pro 4 osoby jako přílohu či dezertík, budeme potřebovat:
- 2 střední hrozny bílého vína, nejlépe bezpeckatého
- 200 g eidamu
- 1 zakysaná smetana
- 150g kešu oříšků
Když neseženu hroznové víno bez pecek, tak jsem ochotná klidně každý hrozen rozpůlit a semínka z něj vydloubat. Předpokládám že to se ale většině z vás chtít nebude.. (A vůbec to nevadí!) Sýr si nastrouháme na jemném struhadle, oříšky nasekáme nahrubo.
V míse smícháme víno a oříšky a postupně přidáváme sýr a smetanu dokud se nevytvoří taková kompaktní patlavá konzistence. Pokud máte solené oříšky, salát pravděpodobně vůbec nemusíte solit. Nelekejte se vzhledu a pusťte se do toho, určitě si salát zamilujete stejně jako my!