Ráno v praze, máte kocovinu. Chvíle kdy se vážně těžko odolává nabídkám všudypřítomných fastfoodů. Váš mozek myslí jen na hranolky a ignoruje doporučení že freshjuice by Vám udělal líp. A je tu mekáč a jejich legendární McMuffin, třeba s vajíčkem slaninou a sýrem.
Jenže já nejsem sebevrah a nechci se fastfoodem ládovat od rána do večera.. A taky nechci být za pár měsíců trojnásobná.. Takže jsem chvilku pátrala a mám tu nejlepší recept na tyhle zázračně dobrý houstičky! Z lenosti jsem taky vyzkoušela právě ty s nejkratší dobou přípravy. Takže za půl hodinky můžou být v troubě!
Můžete si je připravit večer a k snídani je pak už jen rozpéct, skvělé jsou s máslem které se na nich rozteče, nebo s višňovou marmeládou. A pak taky samozřejmě s McDonaldem inspirovanou náplní – vajíčkem, chedarem a opečenou slaninkou. A pokud máte za sebou divokou párty, ke snídani můžete bez výčitek sníst klidně tři, za zlomek ceny a s mnohonásobným chuťovým zážitkem!! A nebojte, příště Vás nečeká recept na Chicken burger! 🙂 Z uvedeného množství upečete tak 20-25 houstiček, nebojte se většího množství, vydržet by měly prý až dva týdny, takže zamrazování nebude potřeba..
Budeme potřebovat:
- 4 a ½ šálku hladké mouky
- 1 a ¾ šálku mléka
- 3 lžíce másla
- 1 větší vejce
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky instantního droždí
V malém hrnci pomalu ohřejte mléko s máslem, když se máslo rozpustí, přidejte lehce rozšlehané vejce. Do mísy si prosejte všechny suché suroviny a přidejte ty tekuté. Buď těsto budete hníst ručně, nebo nechte práci na hnětacím robotu. Těsto musí být hezky sametové a hladké, chvilku to bude trvat.
Pořádně si podsypte moukou pracovní plochu, těsto bude hodně moc tekuté. Snažte se nezapracovávat do něj příliš mouky, jinak budou mít houstičky malé bublinky. Vyválejte z něj asi centimetr vysokou placku a z ní pomocí velkého vykrajovátka nebo třeba skleničky vykrajujte kolečka. Ta nechce pod utěrkou asi dvacet minut odpočívat.
Rozpalte si troubu asi na 200 stupňů a také nějakou nepřilnavou pánev.
Něděste se že zatím nic pořádně nevykynulo, teď se teprve začnou dít kouzla! Muffiny postupně opékejte na pánvi z obou stran, aby se jim vytvořila kůrčička. Během opékání se také pořádně nafouknou. Pak už stačí je všechny na plechu strčit do trouby asi na 10-15 minut aby vyschly a je hotovo!
I když jsou čerstvě upečené, doporučuji každý ještě opéct v topinkovači, jsou pak křupavější. Na to myslete během pečení, ať je nemáte pak moc tmavé jako se to povedlo nám. (Nebo spíš jako se to povedlo naší plynové troubě..)
A hurá na náplně! Variantu s máslem a marmeládou určitě vyzkoušejte, english muffins mi chutnaly snad ještě víc než tradiční scones! A nebo si udělejte volské oko, opečte slaninu a na rozpečený muffin dejte plátek chedaru.