English muffins

_DSC9852

Ráno v praze, máte kocovinu. Chvíle kdy se vážně těžko odolává nabídkám všudypřítomných fastfoodů. Váš mozek myslí jen na hranolky a ignoruje doporučení že freshjuice by Vám udělal líp. A je tu mekáč a jejich legendární McMuffin, třeba s vajíčkem slaninou a sýrem.

Jenže já nejsem sebevrah a nechci se fastfoodem ládovat od rána do večera.. A taky nechci být za pár měsíců trojnásobná.. Takže jsem chvilku pátrala a mám tu nejlepší recept na tyhle zázračně dobrý houstičky! Z lenosti jsem taky vyzkoušela právě ty s nejkratší dobou přípravy. Takže za půl hodinky můžou být v troubě!

Můžete si je připravit večer a k snídani je pak už jen rozpéct, skvělé jsou s máslem které se na nich rozteče, nebo s višňovou marmeládou. A pak taky samozřejmě s McDonaldem inspirovanou náplní – vajíčkem, chedarem a opečenou slaninkou. A pokud máte za sebou divokou párty, ke snídani můžete bez výčitek sníst klidně tři, za zlomek ceny a s mnohonásobným chuťovým zážitkem!! A nebojte, příště Vás nečeká recept na Chicken burger! 🙂 Z uvedeného množství upečete tak 20-25 houstiček, nebojte se většího množství, vydržet by měly prý až dva týdny, takže zamrazování nebude potřeba..

Budeme potřebovat:

  • 4 a ½ šálku hladké mouky
  • 1 a ¾ šálku mléka
  • 3 lžíce másla
  • 1 větší vejce
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky instantního droždí

_DSC9829

V malém hrnci pomalu ohřejte mléko s máslem, když se máslo rozpustí, přidejte lehce rozšlehané vejce. Do mísy si prosejte všechny suché suroviny a přidejte ty tekuté. Buď těsto budete hníst ručně, nebo nechte práci na hnětacím robotu. Těsto musí být hezky sametové a hladké, chvilku to bude trvat.

Pořádně si podsypte moukou pracovní plochu, těsto bude hodně moc tekuté. Snažte se nezapracovávat do něj příliš mouky, jinak budou mít houstičky malé bublinky. Vyválejte z něj asi centimetr vysokou placku a z ní pomocí velkého vykrajovátka nebo třeba skleničky vykrajujte kolečka. Ta nechce pod utěrkou asi dvacet minut odpočívat.

_DSC9738_2

_DSC9746_1

Rozpalte si troubu asi na 200 stupňů a také nějakou nepřilnavou pánev.

Něděste se že zatím nic pořádně nevykynulo, teď se teprve začnou dít kouzla! Muffiny postupně opékejte na pánvi z obou stran, aby se jim vytvořila kůrčička. Během opékání se také pořádně nafouknou. Pak už stačí je všechny na plechu strčit do trouby asi na 10-15 minut aby vyschly a je hotovo!

I když jsou čerstvě upečené, doporučuji každý ještě opéct v topinkovači, jsou pak křupavější. Na to myslete během pečení, ať je nemáte pak moc tmavé jako se to povedlo nám. (Nebo spíš jako se to povedlo naší plynové troubě..)

_DSC9735_2

A hurá na náplně! Variantu s máslem a marmeládou určitě vyzkoušejte, english muffins mi chutnaly snad ještě víc než tradiční scones! A nebo si udělejte volské oko, opečte slaninu a na rozpečený muffin dejte plátek chedaru.

_DSC9861

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s