Jaké máte rádi banány? Já takové ty žluté, spíš ještě skoro zelené. Jakmile se na slupce banánu objeví hnědé flíčky, už mě tolik neláká a takový ten spíš víc hnědý než žlutý bych asi ani nikdy nesnědla! 😀 Právě takové banány jsou ale ideální na banánový chlebíček! Díky banánu a podmáslí v těstě je vláčný a měkkoučký a vydrží Vám proto ke snídani stále dobrý celý týden. Pokud jste extra snídaňoví jedlíci, upečte si raději dva!:)
Náš recept je od milé Kate, která ho pekla s Lůcou v Holandsku. Líbí se mi že je čokoláda už uvnitř a chlebíček se s ní jen nepolévá, jako tomu bylo u všech banana breads které jsem dosud ochutnala. Nemám totiž moc ráda věci – například bábovky, polévané čokoládou. Ne že by mi nechutnaly a vím že čokoládová poleva má zlepšit estetickou hodnotu daného pečiva, ale prostě se to neprakticky jí. Když bábovku vezmete do ruky, čokoláda se vám přilepí na prsty a jste pak celí opatlaní. Mnohem lepší je tedy dávat čokoládu dovnitř, spoustu čokolády! A taky spoustu oříšků, to je samozřejmost.
Na 1 banánový chlebíček budete potřebovat:
- 285g hladké mouky
- 1 lžička sody
- ½ lžičky soli
- 110g másla
- 225g cukru
- 2 vejce
- 4 rozmačkané banány
- 85ml podmáslí (nebo mléko s lžící a půl citrónové šťávy)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100g vlašských oříšků, nebo mandlí
- 100g hořké čokolády
Suché suroviny smícháme zvlášť – mouku, sodu, sůl. V druhé velké míse utřeme máslo s cukrem, přidáme vajíčka, rozmačkané banány, podmáslí, nebo mléko a vanilkový extrakt. Postupně vmícháme suché suroviny do směsi s banány. Přidáme nasekané oříšky a čokoládu, promícháme a nalijeme do máslem vymazané formy. Pečeme na 180 stupňů asi hodinu, dokud povrchu chlebíčku nezezlátne a nepopraská.
P. S.: A stará dobrá otázka – jak ty banány loupete? Smějete se lidem co se dloubají nehtem v bubáku, lámete stopku nebo snad některou část ukusujete? 🙂