Scones

_DSC3425

Scones.. jedno Holandské ráno přede mnou ležely na stole plného jídla. Byla jsem v Haagu, snídala spolu s Kate a vymýšlela jak půjdeme na trh koupit ryby. Na stole byla spousta dalších strašně dobrých věcí a mě tyhle ty malinký „buchtičky“ vůbec nelákaly a tak jsem se cpala banánovým chlebíčkem, vanilkovým sójovým pudingem a zbytek mě nezajímal. A když jsem pak do sebe nemohla dostat ani drobeček, Kate mě donutila tyhlety scones ochutnat! A byla to prostě láska na první chuťovou buňku! Takže i přesto že nevypadají na první pohled jako nejlahodnější jídlo na světě, věřte mi že jsou a zkuste je. Navíc je to opravdu rychlovka, těsto je za chvilku hotové a sconky jsou za pár minut upečené, ideální na nedělní línou snídani.

Potřebujete:

  • 225g/hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 55g studeného másla
  • 25g cukru
  • 150ml studeného mléka (já si ho dávám na chviličku do mrazáku)
  • 1 vajíčko od štastné slípky

Mouku prosejeme, přidáme sůl, kypřící prášek a máslo a prsty vytvoříme drobenku, potom přidáme cukr a mléko, promícháme a vznikne nám lepivé těsto. Těsto dáme na pomoučený vál, poprášíme moukou a párkrát ho prohněteme rukama, moc netlačíme. Těsto vyválíme tak na 2,5cm tenký plát a vykrájíme z něj kolečka vykrajovátkem. (Já na to používám skleničku protože má ideální velikost, kolečka by měla být velká přibližně 5cm..) Zbytky těsta znovu spojíme, vyválíme a krájíme dál, mělo by nám vyjít, tak kolem 12 sconek. Vyskládáme je vedle sebe na pečící papír a potřeme vyšlehaným vajíčkem a pečeme kolem 12 minut na 200 °C.

Scones jsou nejlepší uplně čerstvé s tvarohem a marmeládou (aspoň tak je snídám já). Výhodou je že si jich můžete upéct víc, zamrazit a pak jednodušše rozpéct na snídani a jsou pořád moc dobré! (Ale je vlastně pravda že pokud je ihned upečené nesníte, tak je spíš rovnou zamražte, půl dne staré už pak nejsou tak dobré.)

_DSC3385

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s