Scones

DSC08886

Scones jsem poprvé ochutnala v Holandsku a od té doby je upekla už hodněkrát. Momentálně mi je nejvíc připomíná výlet do Skotska, kde jsem byla na tůře “West Highland Way” a po propršené noci ve stanu, kdy na nás nit nezůstala suchá, nám je ráno upekli v hotelu, kde jsme se zastavili na čaj. V tu chvíli to bylo to nejlepší jídlo na světě. 🙂 Je to vážně rychlovka, těsto je hned umíchané a scounky jsou upečené do 15 minut, ideální na víkendovou snídani a ani nemusíte moknout na horách.

 

Potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku
  • půl lžičky soli
  • 80 g studeného másla
  • 30 g cukru
  • 150 ml studeného mléka
  • 1 bílek

DSC08873DSC08903

Mouku prosejeme, přidáme sůl, kypřící prášek a máslo a prsty vytvoříme drobenku, potom přidáme cukr a mléko, promícháme a vznikne nám lepivé těsto. Těsto dáme na pomoučený vál, poprášíme moukou a párkrát ho prohněteme rukama, moc netlačíme. Těsto vyválíme, nebo rukama roztáhneme tak na 2,5 cm tenký plát a vykrájíme z něj kolečka vykrajovátkem. Vykrajovátkem neotáčíme, jen vykrojíme a položíme na pečící papír. Zbytky těsta znovu spojíme, vyválíme a krájíme dál, mělo by nám vyjít, tak kolem 8–12 sconek. Vyskládáme je vedle sebe na pečící papír a potřeme vyšlehaným bílkem a pečeme kolem 12 minut na 200 °C.

Scones jsou nejlepší úplně čerstvé s máslem a marmeládou. Občas si místo marmelády rozvařím nějaké ovoce, které zrovna mám po ruce. Výhodou je že si jich můžete upéct víc, zamrazit a pak jednodušše rozpéct na snídani a jsou pořád moc dobré! (A je vlastně pravda, že pokud je ihned upečené nesníte, tak je spíš rovnou zamrazte, půl dne staré už pak nejsou tak dobré.) Dobrou chuť.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s