Mrkvová polévka

Například Italská kuchyně má být jednoduchá. Jedna či dvě suroviny na pizze či těstovinách stačí a čau. A Češi jsou často pranýřováni za to, že si různé recepty „vylepšují“ a přidávají do jídel více ingrediencí než je zdrávo.. Na tom co patří do Ceasar salátu, špaget Carbonara, Aglio Oglio nebo do Tiramisu, se určitě všichni shodneme.. Jsou ale recepty, kterým podle mě vylepšování jen a jen pomůže, jako je třeba tahle polévka.

Mrkvovou krémovou jsem plánovala zodpovědně, pročetla jsem spousty receptů no a nakonec z nich vytvořila jeden takový svůj, pospojovaný a nejlepší. Je skvělá, nezabere moc práce a pokud zrovna potřebujete dělat pět dalších věcí kromě vaření, jako večeře je ideální. My si jí s Lůcou teď vaříme pořád!

_DSC4445

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 500g mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 1 střední cibuli
  • menší plechovka kokosového mléka
  • 5 plátků chleba
  • 200g slaniny
  • 700ml zeleninového vývaru
  • Pár snítek tymiánu
  • 1 lžíci másla
  • Olivový olej
  • Kari (žluté)
  • Sůl
  • Pepř

Mrkev oloupeme a nakrájíme na na menší špalíčky a spolu s česnekem je dáme na plech. Zeleninu pokapeme olivovým olejem a posypeme tymiánem. Zeleninu promícháme aby se olej dostal úplně všude a takto spolu pečeme asi 45 minut na 200 stupňů. V průběhu pečení zeleninu hlídáme a mícháme, česnek většinou pro jistotu vyndávám o něco dříve.

Po upečení si v hrnci rozehřejeme máslo s trochou olivového oleje a osmažíme na něm najemno pokrájenou cibulku dozlatova. Pak k ní přihodíme mrkev a (vyloupaný) česnek a vše zalejeme vývarem. Přiléváme ho postupně, většinou pro začátek dávám max. půl litru. Asi deset minut spolu povaříme.

Mezitím využijeme rozehřáté trouby a připravíme si slaninové krutonky, chleba rozkrájíme na proužky. (Z půl plátku normálního nebo celého plátku toasťáku mám většinou tak tři.) Každý proužek obmotáme proužkem slaniny a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do zlatova.

Poté můžeme polévku rozmixovat tyčovým mixérem do hladka. Tady radím, buďte vytrvalí a mixujte dlouho, ať je polévka krásně krémová, bez kousků zeleniny. Když je polévka rozmixovaná, můžeme jí případně trošku zředit vývarem  a hlavně do ní vmícháme kokosové mléko. Hrnec vrátíme na plotnu ať se polévka ještě trochu prohřeje a dochutíme ji, pořádně ji osolíme, opepříme a přidáme tak půl lžičky kari. Pokud by se Vám při závěrečném dochucování zdála polévka příliš sladká, můžete jí přiostřit trochou zázvoru. Aby v polévce nebyly kousíčky, dávám ho do lisu na česnek a rozmačkávám na jemno a ještě trochu povařím.

Podáváme spolu se slaninovými krutony, zakápnutou trochou kokosového mléka případně s pár lístky tymiánu, dobrou chuť!

_DSC4478

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s