V tomhle případě musí jít všechny předsudky stranou. Pokud si stejně jako my myslíte, že asi červenou řepu zas tak moc rádi nemáte a že by vám to asi moc nechutnalo, mýlíte se! Tohle totiž rozhodně není červená řepa ze školní jídelny, kterou nám dávali k čevabčiči.. Je to jeden z receptů z úžasné kuchařky Mr Wilkinson’s Favourite Vegetables, na kterou jsem narazila, když jsem byla v Holandsku. Zatím jsem si opsala jen jeden jediný recept a to tento na tuhle pečenou řepu.
Na 2 porce potřebujeme:
- Červenou řepu (asi 4 menší)
- 400 g ricotty
- vinný ocet
- mátu
- sůl
- pepř
Červenou řepu lehce nařízneme na vrchu do kříže, ale ne moc do hloubky a trošku osolíme, opepříme, zabalíme do alobalu a dáme do menší zapékací misky a pečeme na 180 stupňů asi 1 hodinu. Pak řepu zkusíme rozbalit a píchneme do ní vidličkou, pokud je měkká, vypneme troubu, pokud ještě není, prodloužíme dobu pečení.
Řepu buď oloupeme, nebo pokud Vám slupka nevadí – je měkká, můžeme řepu jíst i s ní. (V tom případě řepu před pečením důkladně vydrhneme kartáčkem.)
Řepu rozkrojíme na čtvrtiny, ale ne úplně, aby nám celá držela pořád pohromadě, lehce dosolíme, dáme na ní sýr, zakápneme vinným octem, znova opepříme a na závěr ozdobíme lístky čerstvé máty. A podáváme! Chuť všech těhle ingrediencí dohromady je prostě úžasná! Díky pečení vcelku a v alobalu v řepě zůstane všechna šťáva a všechny vitamíny.