Hruškový koláč

_DSC0105

Hruškový koláč – za poslední měsíc jsem tyhle dvě slova řekla tolikrát, že ani nevím jestli o tom chci ještě psát.. Né, jasně že chci. Začalo to tím, že jsem měla obrovskou chuť na hrušky, takovou jako dlouho ne a tak jsem přišla do prvního obchodu a měli je zrovna ve slevě, bezva, vzala jsem rovnou tři vaničky, nejsem žádnej troškař. Přinesla jsem je domů, jednu jsem snědla a co se zbytkem.. Ještě ten den jsem potkala mojí sestřenku, která říkala, že před pár měsíci dělala parádní koláč, akorát jablkový, ale že ho můžu zkusit. A taky že jsem ho zkusila a to hned čtyřikrát po sobě! Vážně! Takže děkuji Terez za výborný recept, posílám dál.. Ani nevím jestli to mám přiznat, ale ten první jsem snědla úplně sama, vážně a vážně se stydím, protože celý koláč, to je docela dost.. Už takhle se mi všichni smějí kvůli jídlu, když jsem někde v restauraci s kamarády, tak i číšník pozná, že já jsem ta jediná, která si ještě ten dezert opravdu dá.. Druhý koláč jsem udělala, hned co jsem přijela ke mě domů do Lhoty, pro Aničku, ale taky jsem ho většinu snědla já a třetí hned v Praze když jsem se vrátila. Tak jo a tentokrát už jsem se trošku rozdělila..

No a čekalo nás to samozřejmě ještě s Káťou! S Káťou to bylo nejlepší.. Protože víte co je nejlepší na tom když máte s někým foodblog? Jednou za týden se sejdeme a uvaříme spolu něco hrozně dobrýho, pak to spolu všechno sníme a máme z toho hroznou radost, a myslím že takovýhle radosti jsou právě ty nejlepší.. No a my jsme přišly na to, jak z toho být ještě veselejší, normální je, že já to všechno nafotím a Káťa o tom napíše článek a teď jsme se rozhodly, že bychom k tomu mohly natočit video. A tady je. Taky Vám můžeme s jistotou říct, že tohle není naše poslední video, protože nás to tak strašně bavilo, že už máme natočené další, ale to až příště, takže si pusťte tohle a pak si udělejte tenhle bezvadnej koláč, kterej za to vážně stojí!

VIDEO LINK

_DSC2270

Potřebujeme:

  • balíček a půl máslových sušenek
  • asi 180 g měkkého másla
  • měkký tvaroh (250 g)
  • 2 vejce
  • trošku mléka (já používám sójové vanilkové)
  • tak asi 6 očištěných hrušek, nakrájené na plátky
  • skořicový cukr, hodně skořicového cukru!

_DSC2313

Teď už k receptu. Sušenky si rozdrtíte, buď v robotu, nebo v ruce, potom přisypete trošičku skořice, máslo nakrájíte na kostičky a postupně přidáváte. Prsty uděláte drobenku, kterou postupně spojíte ve směs s kterou už se dá trošku pracovat..

Formu na koláč a nebo na dort si vymažete máslem, díky tomu se Vám tam lépe přichytí pečící papír. Můžete začít směs prstama pěchovat do formy, dokuď ho nebudete mít po celé ploše. Na tvarohovou náplň smícháte tvaroh, dvě vejce, dvě lžíce skořicového cukru a trošku mléka – můj tajný tip je ten, že tam přidávám sójové vanilkové a je to o trošičku lepší než s normálním. 🙂 Všechno pořádně promícháme a vznikne nám docela tekutá náplň, tak ji vlijeme na koláč.

Oloupané hrušky vyskládáme, tak jak se nám líbí, můžete je tam i poházet. A teď přijde moje nejoblíbenější část! Pořádně koláč pocukrujeme skořicovým cukrem, úplně všude! Během pečení nám na hruškách vznikne takový skořicový karamel a je to prostě nejlepší! Pečeme tak kolem hodiny v předehřáté troubě na 180 °C. Skořice Vám během té hodiny provoní celý byt a vy budete mít radost!

S láskou a hruškou v puse, L.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s