Nevím jestli někdo z Vás občas zažívá podobné absolutní pobláznění nějakou věcí, ale u mě a u jídla se tohle děje poměrně často. Objevím nějaký recept a nemyslím na nic jiného, dokud ho nevyzkouším. Stejné jsem to měla i s tímto francouzským sendvičem, hledala jsem si o něm první poslední, porovnávala všechny recepty… A tady je ten náš.
Croque monsieur je ideální snídaně, oběd, večeře, sváča, noční kocovinová ňamka.. Mohla bych ho jíst kdykoliv! Ale pozor, rozhodně to není „lehký oběd“ použité sýry jsou opravdu tučné..
Potřebujeme:
- 100g parmazánu
- 200g sýru gruyer nebo ementál
- 200 ml mléka
- 8 plátků chleba (toastový nebo normální, vyzkoušeno s oběma druhy)
- Šunku od kosti, nejvyšší jakosti nebo výběrovou
- Dijonská hořčice
- Máslo
- Salát
- Sezamová semínka
- Balsamicový ocet
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
Krajíce chleba z obou stran pomažeme máslem a opečeme v troubě, na plechu vyloženém pečícím papírem. Pokud nechci mít sendviče tolik tučné, opeču chleba nasucho v topinkovači.
Pak si připravíme sýrový beshamel. V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla a přidáme do něj 1 a půl lžíce hladké mouky. Pořádně mícháme dokud jíška lehce nezezlátne. Postupně přiléváme mléko. Vždy jen trochu, pak promícháme do hladka a zase další část. Osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku. Přisypeme parmezán – a zase promícháme. Asi minutku povaříme.
Všechny krajíčky (jen z jedné strany) pomažeme dijonskou hořčicí. Polovinu krajíčků poklademe šunkou. Aby šunka byla chuťově cítit dávám dva nebo tři plátky. Na šunku dáme hromádku nastrouhaného sýra a trochu sýrové omáčky a přikryjeme druhým krajícem chleba. Navrstvíme zbytek omáčky a sýra a zapečeme v troubě pod grilem do zlatova.
Salát jsem dělala jiný než Dita, podle svého nejoblíbenějšího salátového receptu. Mám vždycky období kdy si ujíždím na jednom konkrétním receptu a jím ho třeba třikrát týdně. Jsem prostě králík. Jednu dobu to byl salát+tuňák+vejce, příště zas okurky+zakysaná smetana. Teď u mě vede tenhle!
Nejradši mám salátové směsy v kterých je více druhů salátu, nejvíc u mě vede sezónní. Salát omyjeme a co nejvíc osušíme, semínka na sucho opražíme na pánvi. Poté si připravíme zálivku. V misce smícháme 1 lžíci medu, 2 lžíce olivového oleje a 3 lžíce balsamicového octa. (můžete přidat či ubrat podle kvality vašeho balsamica a jeho intenzity chuti) Zálivku osolíme a opepříme.
Vychladlá semínka přidáme k salátu, vše zalijeme zálivkou a pořádně promícháme. (Zálivku přidávejte až těsně před podáváním, jinak má salát tendence povadat.)