Salát Niçoise

Recept na fenomenální salát Niçoise (čtěte nysoaz) jistě většina z Vás už zná. My ho s Lůcou prostě musely zařadit do našeho repertoáru skvělých letních salátů, které se hodí jak na večeři, tak jako oběd s sebou do práce. Díky bramborám, vajíčku a rybě je opravdu výživný a nebojte se že by perfektně nenahradil hlavní jídlo. Nejčastější rybou bývá tuňák, setkala jsem se s konzervovaným i čerstvým, často se přidávají i nakládané ančovičky, našla jsem recept i s lososem. My vám radíme ať prostě použijete ten druh ryby který máte nejraději, nebo je zrovna po ruce. 🙂 Zbytek surovin i zálivka už jsou spíše tradiční, tak tedy hurá k receptu!

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • Římský salát (bude stačit polovina hlavičky, použít můžete klidně i little gem)
  • 5 menších a ideálně nových brambor (případně větší můžete rozpůlit na poloviny)
  • asi 300g zelených fazolek
  • 200g cherry rajčátek
  • 1 sklenici černých oliv
  • 1 konzerva tuňáka
  • 4 filety ančoviček (na porci bohatě stačí jeden)
  • 6 vajec
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • dijonská hořčice

DSC_9105

Nejprve si kartáčkem vydrhneme brambory a i se slupkou je dáme vařit asi na 15 minut do osolené vody. (Poté ochutnejte) Měly by být uvařené tak akorát, aby se nerozpadaly. Po uvaření brambory propláchneme studenou vodou. Uvaříme si i fazolky, těm postačí 4 minuty a pak je také pořádně propláchneme studenou vodou, aby nám zůstaly hezky zelené. Můžete si proces usnadnit tím, že fazolky na poslední 4 minuty klidně přihodíte do hrnce k bramborám. Dále si musíme uvařit vejce, těm postačí asi 8 minut a opět je zchladíme.

Salát omyjeme a natrháme či nakrájíme na větší kousky. Rajčátka po opláchnutí překrojíme na poloviny, olivy můžeme nechat v celku či nakrájet na kolečka. Na zálivku si v mističce promícháme dijonskou hořčici s olivovým olejem, špetkou soli a čerstvě namletým pepřem.

DSC_9078

A můžeme servírovat. Vyberte si způsob, který Vám vyhovuje nejvíc. Klidně všechny suroviny můžete promíchat v míse i se zálivkou, či hezky naskládat na talíř tak jako jsme to udělaly my. Časté bývá i rozdělení surovin po velkém talíři či míse, hezky rajčátka do jednoho rohu, olivy do dalšího a tak dále. Prostě je to na Vás! 🙂 Takže na talíř přijdou listy salátu, brambory, fazolky, rajčátka a olivy, nakonec kousky tuňáka, ančovičky a na poloviny překrojená vejce. Můj tip je posypat salát ještě troškou jarní cibulky, která se skvěle hodí k chuti ryby a dijonské hořčici.

Jen tu zálivku doporučuji nalít na salát až těsně před podáváním, ať vám salát moc nepovadne. Pokud si budete brát salát s sebou na piknik nebo do práce, nalijte si zálivku třeba do malé uzavíratelné skleničky. Doufáme že si tento francouzský salát oblíbíte tak jako my!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s