Rosemary Aperol Punch & Crostini

_DSC4352.jpg

Vytvořit předkrm sladěný s aperol drinkem pro nás byla neuvěřitelně zábavná výzva. Napadaly nás desítky receptů na super drinky i super předkrmy a nemohly jsme se pořád rozhodnout, které jídlo uvaříme. Původně jsme chtěly dělat klasický Aperol Spritz. Určitě se s námi shodnete na tom že to není žádný nudný drink a že v létě ho nemáte nikdy dost. Pak ale Lůca začala vymýšlet a vyhledávat různé další aperol drinky a nakonec jsme vymyslely tenhle fantastický Rosemary Aperol Punch, které ho se nemůžeme nabažit. Je trošku slabší než klasický spritz díky citrusové šťávě a díky ní je také možná ještě o něco víc osvěžující.

No a předkrm jsme samozřejmě chtěly sladit s drinkem. Připravily jsme celkem 5 druhů crostini, které svými chutěmi drink krásně doplňují. Že nevíte co to jsou Crostini? Je to malý italský předkrm, skládající se z tenkého plátku opečeného chleba s různými ňamkami nahoře. Připravují se s různými druhy sýrů a sušených šunek, zeleniny i ovoce. Crostini i jejich kamarádky Bruschetty jsou v Itálii velmi oblíbeným předkrmem, no a teď jsou velmi oblíbené i u nás doma! A v čem se liší crostini od našeho klasického chlebíčku nebo kanapek? No přeci v tom že křupe! A to všem těm chutím dodá úplně jiný, skvělý rozměr.

_DSC4397

Na cca 3 skleničky pro 3 osoby, budete potřebovat:

  • 1 pomeranč
  • ½ grepu
  • 1 citron
  • ½ limetky
    (případně další plátky citrusů na ozdobu)
  • 5 snítek rozmarýnu
  • 3 panáky aperolu
  • 0,5 litru prosecca
  • perlivá voda
  • led

_DSC4348

Ze všech citrusů vymačkáme šťávu a nalijeme ji do džbánu. Dále do něj nasypeme led a přidáme větvičky rozmarýnu a měsíčky pomerančů či grepů. Poté postupně přilijeme aperol, prosecco a nakonec dolijeme troškou perlivé vody. A je hotovo! Pokud budete nalévat jednotlivé složky v tomto pořadí, mělo by to vytvořit krásný ombre efect jako u americké limonády. V některých receptech se rozmarýn nakládá třeba přes noc do aperolu, příště to určitě vyzkoušíme!

Na crostini budete potřebovat světlou bagetu nebo ciabattu, kterou nakrájíte na tenké plátky, pokapete olivovým olejem a v troubě nebo na pánvi opečete do křupava. Topinky nemusíte udržovat v teple a nevadí že vám vychladnou, než je stihnete ozdobit a předložit hostům. Záleží na vás který recept se vám bude líbit nejvíce, ale doporučuji vymýšlet a zkoušet i své vlastní nápady a inovace. Upřímně než jsme se rozhodli pro těchto konkrétních pět druhů, napadlo mě ještě dalších 30! 😀 Také doporučuji připravit více než jeden druh. Každý z vašich hostů si bude moc vybrat ten na který má chuť a nebo také vyzkoušet a sníst úplně všechny! 🙂

_DSC4368_1

Crostini Suzette

Inspirovaly jsme se známým receptem na Crepes Suzette a zkusily ho převést do chlebíčkové verze a myslím že se nám to moc povedlo!

  • Krémový sýr (lučina, Philadelphia..)
  • Pomeranč
  • Panák likéru contrieau
  • Skleničku pomerančové šťávy nebo džusu
  • 3 lžíce cukru krupice
  • kousek másla
  • tymián

Topinky si potřeme silnější vrstvou krémového sýra. Z pomeranče vykrájíme filátka. (Okrájíme kůru a pak vykrajujeme měsíčky mezi takovými těmi žábrami. Pokud máte doma kuchařku Romana Vaňka Snadno a Rychle, tak je to zde velmi krásně vysvětlené.)

V pánvičce si rozpustíme cukr na karamel a když začne zlátnout, ztlumíme plamen na minimum, přilijeme panák contrieau, hodíme kousek másla a pořádně promícháme, poté postupně přiléváme pomerančovou šťávu. Stačí jen malé množství, nechceme mít omáčku příliš řídkou aby nám z crostini stékala. Pokud je řidší tak ji na slabém plameni za stálého míchání ještě chvilku povaříme, dokud nedosáhneme hustší sirupovitější konzistence. Na poslední minutku do omáčky vhodíme filátka pomeranče a minutku povaříme. Topinky s krémovým sýrem pokapeme omáčkou a na každou dáme také kousek pomeranče. Jistě víte že jsme ve vaření velkými fanoušky bylinek, takže jsme každou crostini na závěr ozdobili snítkou tymiánu, který je v kombinaci s chutí karamelu a pomeranče vážně báječný.

_DSC4373

Crostini s prosciuttem a pomerančem

Tyhle crostini jsou vlastně jak ten náš punch na topince. Jsou zde citrusy, rozmarýn a jsou výborné.

  • Krémový sýr
  • Kůra z jednoho bio pomeranče
  • Filátka z pomerančů nebo grepů
  • Snítka rozmarýnu
  • prosciutto

Krémový sýr smícháme s nastrouhanou pomerančovou kůrou a najemno nasekaným rozmarýnem. Pořádně osolíme, vážně spíš víc než míň. Crostini potřeme silnější vrstvou tohoto vyladěného sýra, poklademe plátkem prosciutta a ozdobíme filátkem z pomeranče nebo grepu a případně ještě dozdobíme malinkou snítečkou rozmarýnu.

_DSC4349

Crostini s guacamole a krevetkami

Pokud by se dělala soutěž mezi našimi crostini hrdiny, tahle by byla jasným vítězem. Prostě jsou tam krevetky!!!

  • Avokádo
  • Cherry rajčata
  • Sůl
  • Pepř
  • Limetky
  • 2 stroužky česneku
  • Krevetky
  • Chilli paprička
  • Snítek petrželky

Krevetky si aspoň na hodinu naložíme do směsi jemně nasekaného česneku, chilli papričky a petrželky, zakápneme je limetkovou šťávou a osolíme. Avokádo rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle svých preferencí ochutíme limetkovou šťávou, solí, pepřem a česnekem. Přidáme do něj najemno nasekaná cherry rajčátka.

Krevetky zprudka opečeme na pánvi. Crostini potřeme silnou vrstvou guacamole a na každou dáme dvě krevetky. A na závěr vám prozradím, že pokud jste lenoši líní, můžete si už naložené krevetky koupit v Marks&Spencer. Jsou sice trošku dražší, ale vážně výborné a v časovém presu a při neodkladatelné chuti na něco dobrého, za ně budete vděční.

_DSC4357

Crostini s uzeným lososem

Asi nejsnazší druh na přípravu, prostě nic složitého. Lososové crostini by šlo doplnit i tenkým kolečkem červené cibule, či kapari. My se rozhodli pro svěží zeleninu.

  • Uzený losos
  • Okurka
  • Ředkvička
  • Kopr
  • Krémový sýr

Okurku i ředkvičku si nakrájejte na tenké plátky. Topinky namažte silnější vrstvou krémového sýra, poklaďte malým kouskem uzeného lososa a buď celými plátky nebo pouze čtvrtkami či půlkami ředkviček či okurek. Nakonec crostini ozdobte snítkou kopru.

_DSC4403

Crostini s hruškou a ořechy

Tentokrát jsme nepoužily krémový sýr, ale bryndzu a vážně doporučujeme tuto složku nenahrazovat. Dobře, myslím že by vám promineme pokud použijete třeba kozí sýr.. :))

  • Bryndza
  • Hruška
  • Vlašské ořechy
  • Med

Topinky namažeme bryndzou, hrušku nakrájíme na tenounké plátky. (Bez jadřinců!) Na každou crostini dáme dva tři plátky hrušky a posypeme vlašskými ořechy. (Můžete je nadrtit v hmoždíři jako my, nebo klidně nechat v celku.) Nakonec, těsně před podáváním hrušky zakápněte medem. Shodou náhod jsme měly doma (dobře, Jolka měla :*) med který byl s pomerančem, takže i v této crostini je chuť odkazující na náš punch, což nás prostě děsně baví!

_DSC4395

P.S. k fotkám: Smějete se že v láhvi aperolu skoro žádný aperol není? My jsme totiž nejdřív všechen vypily a až pak nám došlo že teda nevíme co dáme do kompozice na fotku.. Takže tak no… 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s