Máte chuť na sladké, málo času a potkali jste v obchodě krásné jahody? Tak právě pro vás máme tenhle recept na rychlý jahodový dezert. Pár základních surovin a vykouzlíte skvělou dobrotu! Super je to hlavně pro tyhlety zimní jahody od dvanácti měsíčků, které v sobě nemají tolik chutě jako ty letní. Kdo by jim ale v obchodě odolal? 🙂
Na 4 porce budete potřebovat:
- 400g jahod
- 200g mascarpone
- Hrst lístků bazalky
- Citronovou kůru z jednoho citronu
- 2 lžíce třtinového cukru
- balsamico
- 1 lžíci másla
- pár máslových sušenek
Jahody nakrájejte na tenké plátky. Mascarpone smíchejte s citronovou kůrou, případně lehoulince přislaďte. Sušenky v ruce nebo v mixéru rozdrťte. Rozehřejte pánev a přisypte do ní 2 lžíce cukru, míchejte, dokud se nerozpustí v karamel. Pak zeslabte plamen, vmíchejte máslo a zakápněte balsamicem. Pozor, bude to syčet a prskat! Do pánve vhoďte jahody a pořádně promíchejte, pokud se vám v karamelu udělaly hrudky, chvilku jahody povařte a hrudky se rozpustí. Ale pozor, nechcete přece mít z jahod marmeládu! Nakonec přisypte nahrubo nasypané lístky bazalky.
Na talířek nebo do misky dejte vrchovatou lžíci mascarpone, poklaďte jahodami a polijte omáčkou. Jemně posypte sušenkami a dozdobte čerstvou bazalkou, dobrou chuť!