Bramborová krémová polévka

pol

Náš pracovní název téhle polévky je dětská kašička, ale nenechte se zmást vzhledem, chutná vážně luxusně! Chipsy z červené řepy bych mohla jíst pořád a podle mě je to zábavnější a zdravější varianta klasických krutonů z pečiva. V krémové polévce je taková křupavost prostě báječná, tak to pojďte vyzkoušet taky! A jestli je teď venku ošklivo a vám se nic nechce, krásně vás tahle polévka zahřeje a zvedne vám náladu. 🙂

_DSC9502_DSC9497

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 1 mrkev
  • 1 menší cibuli
  • 1 litr zeleninového vývaru (Pokud ho máte připravený dopředu, polévku máte hotovou za chvilinku!)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 menší bulvu červené řepy
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 1 lžíci másla

_DSC9506

Oloupeme červenou řepu a nakrájíme ji na co nejtenčí plátky. Plech si vyložíme pečícím papírem a plátky řepy na něj rozprostřeme a lehce osolíme. Vložíme do trouby cca na 200 stupňů a pečeme tak dlouho, dokud nejsou plátky řepy krásně křupavé. (Pokud jsou plátky opravdu tenké, stačí deset až patnáct minut.)

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak i mrkev a spolu s rozmarýnem je uvaříme do měkka.  Větvičky rozmarýnu poté vyndáme, ale část lístků klidně můžeme nechat. (Vyndejte hlavně ty tvrdé klacíky.) Cibulku si nakrájíme najemno. V hrnci si rozehřejeme máslo a cibulku na něm opékáme do zlatova, přidáme brambory, lehce opečeme a zalijeme tak jednou až dvěma naběračkami vývaru. Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a postupně přiléváme vývar, do požadované hustoty. Za stálého míchání přilijeme smetanu a dochutíme solí a pepřem.

Polévku podáváme ozdobenou snítkou rozmarýnu a s řepovými chipsy, dobrou chuť!

_DSC9539

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s