Náš pracovní název téhle polévky je dětská kašička, ale nenechte se zmást vzhledem, chutná vážně luxusně! Chipsy z červené řepy bych mohla jíst pořád a podle mě je to zábavnější a zdravější varianta klasických krutonů z pečiva. V krémové polévce je taková křupavost prostě báječná, tak to pojďte vyzkoušet taky! A jestli je teď venku ošklivo a vám se nic nechce, krásně vás tahle polévka zahřeje a zvedne vám náladu. 🙂
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 kg brambor
- 1 mrkev
- 1 menší cibuli
- 1 litr zeleninového vývaru (Pokud ho máte připravený dopředu, polévku máte hotovou za chvilinku!)
- 200 ml smetany na vaření
- 1 menší bulvu červené řepy
- 3 snítky rozmarýnu
- 1 lžíci másla
Oloupeme červenou řepu a nakrájíme ji na co nejtenčí plátky. Plech si vyložíme pečícím papírem a plátky řepy na něj rozprostřeme a lehce osolíme. Vložíme do trouby cca na 200 stupňů a pečeme tak dlouho, dokud nejsou plátky řepy krásně křupavé. (Pokud jsou plátky opravdu tenké, stačí deset až patnáct minut.)
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak i mrkev a spolu s rozmarýnem je uvaříme do měkka. Větvičky rozmarýnu poté vyndáme, ale část lístků klidně můžeme nechat. (Vyndejte hlavně ty tvrdé klacíky.) Cibulku si nakrájíme najemno. V hrnci si rozehřejeme máslo a cibulku na něm opékáme do zlatova, přidáme brambory, lehce opečeme a zalijeme tak jednou až dvěma naběračkami vývaru. Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a postupně přiléváme vývar, do požadované hustoty. Za stálého míchání přilijeme smetanu a dochutíme solí a pepřem.
Polévku podáváme ozdobenou snítkou rozmarýnu a s řepovými chipsy, dobrou chuť!