Zeleninová paella podle Ottolenghiho

_DSC9559

Nejlepší a nejvoňavější jídlo, které jsem za poslední dobu ochutnala. K Vánocům jsem dostala hromadu kuchařek, už je asi oficiálně sbírám! 😀 Ráda si je prohlížím, očuchávám, kochám se recepty i fotkami.. Hojnost Yotama Ottolenghiho jsem dostala od svojí sestry a tuhle paellu si založila jako jedno z prvních jídel které musím uvařit! A s Lůcou naštěstí máme chutě většinou dost propojené a momentálně máme fázi „na maso moc nemám chuť“.

Pravá paella je španělské národní jídlo, plné mořských plodů, tahle zeleninová varianta ale není o nic horší. Měla jsem radost, že konečně můžu využít nasyslené zásoby koření, z mého letního putování po Maroku, které se Španělskem sousedí a tak jsou suroviny používané v obou kuchyních docela podobné. A tenhle překrásný talíř jsem L. přivezla také z Maroka, kam bych ráda příště jela s náklaďákem, abych všechny ty suvenýry pobrala.. 😀

_DSC9486

_DSC9573Na cca 3 porce budete potřebovat:

  • 180g kulatozrnné rýže
  • 100 ml polosuchého vína
  • 500ml zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • 1 střední cibuli (V původním receptu se píše španělská cibule, která v našich končinách nejspíš není k sehnání, je plná šťávy a skoro vůbec nepálí.)
  • 1 červenou papriku
  • 1 žlutou papriku
  • ½ hlízy fenyklu
  • 200g zelených fazolek
  • 200g cherry rajčat
  • sklenici nakládaných artyčoků
  • 100g kalamata oliv
  • citron
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • ¼ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky mleté kurkumy (My použily celý kořen sušené kurkumy, který jsme v jídle nechaly vařit.)
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička šafránových vláken
  • hrst hladkolisté petrželky

_DSC9567

Příprava zeleniny: Cibuli nakrájejte najemno, žlutou i červenou papriku a fenykl nakrájejte na nudličky. Fazolky spařte horkou vodou a po minutě je dejte do ledové vody ať zůstanou hezky zelené. Rajčátka nakrájejte na půlky, olivy také. Artyčoky většinou už bývají nakrájené na čtvrtky.

V pánvi si rozehřejte tři lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a pět minut ji opékejte. Vmíchejte papriku a fenykl a opékejte dalších cca 5 minut do zlatova. Přidejte vylisované stroužky česneku. Do směsi přidejte také koření: bobkový list, uzenou papriku, kurkumu a kajenský pepř. Poté přidejte rýži a asi dvě minuty ji opékejte a stále míchejte. Poté přilijte víno a přidejte šafrán. Po minutce, když se víno trošku odpaří, snižte teplotu na minimum, přilijte vývar a asi půl lžičky soli. Vařte asi 20 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá do rýže, pánev nepřikrývejte a rýži byste vůbec neměli míchat!

Po dvaceti minutách vypněte sporák, paellu ochutnejte a případně dosolte (ale snažte se ji moc nemíchat). Povrh posypejte fazolkami, rajčátky a artyčoky a přikryjte poklicí nebo alobalem. Asi deset minut nechte odpočívat. Rýže ještě hezky dojde a zelenina se ohřeje ale nebude rozvařená. Nakonec povrch pánve posypte olivami a nasekanou petrželkou. Podávejte s klínky citronu. Dobrou chuť!

_DSC9570

_DSC9548

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s