Malinovo-kokosový koláč

_DSC5107

Tenhle koláč nám s Lůcou hned po upečení zmizel pod rukama. Určitě to znáte.. Kousek dáme tomu, kousek vezmete do hospody tomuhle a koláč je fuč a vy jste rádi, že jste ochutnali ten jeden kousek při focení.. Největší radost mi udělal kamarád, který má už rok cukrovku a pořád si nějak nemůže zvyknout na omezený výběr sladkých zákusků. Přiznal se, že to byl nejlepší koláč, který za tu dobu ochutnal! Jenže on bude chutnat i Vám, normálním lidem, co můžete jíst rohlíky se sýrem a do kafe si sypat tři lžičky cukru! Je osvěžující a voňavý po malinách, korpus hezky oříškový a křupavý. Takže pokud se Vám už trošku přejídá křehké těsto s vanilkovým krémem, zkuste tuhle zdravější variantu! + Navíc ji můžou jíst skoro všichni. Je vlastně jen z oříšků a z ovoce. Takže je paleo friendly, vegan friendly, pokud korpus neupečete tak je vlastně i raw. Je bez lepku, bez laktózy. Taky v něm není cukr a ani maso :D. Ale hlavní jeho kouzlo tkví v jeho jednoduchosti. Nepotřebujete váhu a všechno za vás udělá foodprocessor. Původně jsme měly v plánu borůvkovou verzi, ale maliny se ukázaly jako ještě lepší varianta, vy ho zkuste připravit z takového ovoce, jaké máte rádi, vybírejte ale spíš druhy, které neobsahují moc vody, ať vám krém hezky ztuhne.

_DSC5071

Na jeden koláč o průměru 30 cm budete potřebovat:

  • Na korpus:
  • Hrnek strouhaného kokosu
  • Půl hrnku mandlové moučky (nebo mandlí v celku které pak pomelete, můžou být klidně víc nahrubo.)
  • 5 datlí
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • Na náplň:
  • 2 banány
  • 1 hrnek malin
  • půl hrnku kokosového mléka (půl plechovky)
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • Na ozdobu:
  • hrst čerstvých malin
  • kokosové lupínky

Datle je lepší si alespoň na hodinku namočit do horké vody. (Nebo studené pokud připravujete raw verzi.) Do mixéru dáme kokos, mandlovou moučku, datle a 2 lžíce kokosového oleje, vše pořádně promixujeme. Formu si vyložíme pečícím papírem a přesypeme do ní oříškovou hmotu. Hezky ji rozprostřeme a pořádně upěchujeme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 8 minut. (Pozor hlídejte ať vám povrch jen zezlátne!) Tento krok můžete vynechat, po upečení ale bude korpus křupavější a voňavější.

Mezitím si umyjeme mixér a naházíme do něj další suroviny. Nejprve si rozmixujeme banán, pak přidáme maliny, kokosové mléko a kokosový olej. Směs vůbec není potřeba doslazovat, banán se o to postará za nás. Ovocnou směs nalijeme na korpus, uhladíme a dáme alespoň na dvě hodiny ztuhnout do ledničky. Před podáváním odzobíme malinami a kokosovými lupínky. Dobrou chuť!

_DSC5097

_DSC5064

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s