Boží paleo friendly recept, který stejně jako spousta dalších, pochází z repertoáru mé maminky. Takže se nebojte tohle jídlo naservírovat i chlapovi, můj taťka ho má moc rád! Na květákové pyré jsem si vzpomněla, když jsme s Lůcou na konci srpna a v září tak nějak hodně přemýšlely o jídle, cukru, pšenici, zkoušely whole30, a tak dále…
Jo, rovnou to přiznáváme, ani jedna jsme W30 nezvládly vydržet do konce bez chybičky. Každopádně jsme obě už dávno dospěly k názoru, že nejlepší ze všeho prostě je, aby se každý stravoval podle toho co mu vyhovuje. Já třeba vím, že bych se téměř neměla dotknout mléčných výrobků, protože mi nedělají dobře a že mi ani trochu nevadí cpát se tunou zeleniny a jednou za čas si ráda dám bagetu a croissant a jsem šťastná. Lůca je zase závislá na vajíčkách a avokádu a k tomu pořád peče super koláče a chlebíčky ze špaldové mouky. Hlavní pro nás je, necítit se provinile kvůli tomu že si dáme nějakou prasárnu a prostě všechno to jídlo vnímat pozitivně a s láskou! Protože pak nám po něm nejspíš i bude mnohem líp, než když se budeme nervovat, že jsme si daly hranolky. A teď už k receptu! Který je bez laktózy, bez lepku, bez vajec a hlavně hotový za 20 minut!
Na dvě porce budeme potřebovat:
- 2 filety čerstvého lososa
- půlku květáku
- 2-3 lžíce kokosového mléka
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- tymián
- olivový olej
- Květák opláchneme a rozdělíme na malé růžičky. Ve velkém hrnci si přivedeme vodu k varu, osolíme a vhodíme do něj květák. Vaříme do měkka, asi 8 minut.
Po uvaření květák scedíme a přendáme buď do blenderu, nebo pokud tento robot nemáme, do mísy a pak ho rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme kokosové mléko a rozmixujeme na hladké pyré. Podle chuti osolíme a opepříme. Filety lososa osolíme, opepříme, posypeme natrhaným tymiánem. A na kapce olivového zprudka opečeme, stačí pár minutek z každé strany, ať není ryba vysušená. Mezitím co se nám opéká losos si oloupeme stroužky česneku, vylisujeme je a dáme do malé pánvičky s rozehřátým olivovým olejem, pořádně mícháme a hlídáme, česnek nám musí jen zezlátnout, aby nezhořknul.
A můžeme servírovat! Vrchovatou lžíci pyré, posypat opečeným česnekem a k tomu lososový steak. Dobrou chuť!
P.S. Zajímá Vás jak funguje blogování na dálku? 😀 Asi tak, že Lůca občas pouští věci jedním uchem dovnitř a druhým ven a u toho ještě přemýšlí co bude o víkendu fotit za krásičky. Takže i když jsem mluvila o květáku, automaticky si představila brokolici. Pak ji taky koupila, uvařila a až podle mého překvapeného komentáře u fotky na instagramu zjistila, že je něco špatně. Ale víte co? S brokolicí je to moc dobré taky! 🙂