Housky!

_DSC2685

Snažíme se s Káťou zas tolik pečivo nejíst. Moc nám to bohužel nevychází od té doby, co vedle Káti bytu otevřeli pekárnu Praktiku, kterou milujeme! Snažím se okolo chodit co nejmíň to jde, nikdy totiž neodolám vůni chleba, která odtud vychází! Jako spousta dalších lidí, teď hodně přemýšlíme o vyřazování lepku, laktózy, cukru… A tak dále. Takže když už pečivo, dvakrát si to rozmyslíme a vybereme si to nejlepší. A to tyhle housky rozhodně jsou!

S vařením a pečením to já mám tak, že se něco naučím a pak to vařím dokola dva, tři týdny. Všichni okolo mě se toho zákonitě přejí, ale já mám pocit, že jsem se to naučila a můžu jít dál. Je to jak s písničkama na Spotify, na nějakou narazíte, zamilujete se a nemůžete ji přestat poslouchat a tak pořád mačkáte repeat, repeat… A podobně to bylo i s těmahle houskama. Nejlepší jsou ještě horké, právě vytažené z trouby. Celý byt po nich krásně voní a namazané máslem, jsou prostě nejlepší.

_DSC2676

Na přibližně 12 housek budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml mléka + 2-3 lžíce navíc
  • 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu (ne studeného)
  • 3 lžíce změklého sádla
  • 1 lžička soli
  • 1 bílek 
  • hrubá sůl / mák / kmín na posypání

_DSC2663

_DSC2669

_DSC6083

_DSC6086

Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Na droždí nasypeme cukr a přidáme trošku vlažného mléka. Mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Potom, přidáme do mísy jogurt, sádlo, sůl, zbytek mléka a vypracujeme hladké a pružné těsto. Znovu zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučněnou plochu, prohněteme a rozdělíme na dvanáct kousků. Každý kousek rozdělíme na tři části a z nich vyválíme tři prameny a upleteme housky. Vyskládáme je na plech vyložený s pečícím papírem, troubu předehřejeme na 180°C. Housky necháme na plechu ještě dvacet minut kynout. Vykynuté housky pomažeme prošlehaným bílkem s mlékem a posypeme podle chuti třeba solí. Pečeme kolem třiceti minut, tak aby byly pěkne zlatavé.

_DSC2694

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s