Snažíme se s Káťou zas tolik pečivo nejíst. Moc nám to bohužel nevychází od té doby, co vedle Káti bytu otevřeli pekárnu Praktiku, kterou milujeme! Snažím se okolo chodit co nejmíň to jde, nikdy totiž neodolám vůni chleba, která odtud vychází! Jako spousta dalších lidí, teď hodně přemýšlíme o vyřazování lepku, laktózy, cukru… A tak dále. Takže když už pečivo, dvakrát si to rozmyslíme a vybereme si to nejlepší. A to tyhle housky rozhodně jsou!
S vařením a pečením to já mám tak, že se něco naučím a pak to vařím dokola dva, tři týdny. Všichni okolo mě se toho zákonitě přejí, ale já mám pocit, že jsem se to naučila a můžu jít dál. Je to jak s písničkama na Spotify, na nějakou narazíte, zamilujete se a nemůžete ji přestat poslouchat a tak pořád mačkáte repeat, repeat… A podobně to bylo i s těmahle houskama. Nejlepší jsou ještě horké, právě vytažené z trouby. Celý byt po nich krásně voní a namazané máslem, jsou prostě nejlepší.
Na přibližně 12 housek budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky + na podsypání
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 200 ml mléka + 2-3 lžíce navíc
- 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu (ne studeného)
- 3 lžíce změklého sádla
- 1 lžička soli
- 1 bílek
- hrubá sůl / mák / kmín na posypání
Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Na droždí nasypeme cukr a přidáme trošku vlažného mléka. Mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Potom, přidáme do mísy jogurt, sádlo, sůl, zbytek mléka a vypracujeme hladké a pružné těsto. Znovu zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučněnou plochu, prohněteme a rozdělíme na dvanáct kousků. Každý kousek rozdělíme na tři části a z nich vyválíme tři prameny a upleteme housky. Vyskládáme je na plech vyložený s pečícím papírem, troubu předehřejeme na 180°C. Housky necháme na plechu ještě dvacet minut kynout. Vykynuté housky pomažeme prošlehaným bílkem s mlékem a posypeme podle chuti třeba solí. Pečeme kolem třiceti minut, tak aby byly pěkne zlatavé.