Špenátové risotto s treskou na másle

_DSC6401

Tohle je vlastně kombinace našich dvou nejoblíbenějších jídel. Italská risotta zbožňujeme, na blogu můžete najít recept i na jedno s pestem z medvědího česneku, já si teď dost oblíbila to šafránové.

A tuhle skvělou tresku nás naučili v Chefparade na kurzu vaření s balzamikovými krémy. Tenkrát jsme k ní jako přílohu připravovaly grilovanou zeleninu, se kterou je také výborná (a asi i zdravější). My ale dáváme přednost téhle mega dávce másla v podobě krémového špenátového risotta.

Tenhle recept, stejně jako tři další, můžete také najít na stránkách proženy.cz kde nám pravidelně celé září vycházely články v rubrice Měsíc s foodblogery. Vaření a focení s redaktorkou Káťou a fotografem Kubou jsme si náramně užily a ještě jednou jim moc děkujeme za skvělou příležitost! 🙂 A jestli se chcete pobavit, začtěte se do diskuzí pod články, je to občas vážně sranda! 😀

_DSC6400

Na tresku na másle budete potřebovat:

  • 2 filety tresky
  • 100 g másla
  • cherry rajčátka
  • čerstvou bazalku
  • čerstvou hladkolistou petrželku
  • sůl
  • pepř

 

a na špenátové risotto:

  • 200 g rýže na rizoto (arborio nebo carnaroli)
  • 200 g spařeného listového špenátu
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 100 g másla
  • 1 malou cibulku
  • 1–2 stroužky česneku
  • 100 g parmezánu
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Troubu předehřejte asi na 150 stupňů, rybu si opláchněte, osušte a dejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Z obou stran ji osolte a opepřete a poklaďte na kousky nakrájeným máslem. Do pekáčku přidejte i omytá cherry rajčátka. Nakonec vše zasypte natrhanými lístky bazalky a petrželky. Přikryjte alobalem a dejte do trouby péct asi na 20 minut. Poté vyzkoušejte vidličkou jestli je maso měkké a hotové. Mezitím si připravíme rissoto.

Cibulku nakrájíme najemno, v pánvi si rozehřejeme trochu másla s kapkou olivového oleje. Cibulku necháme zpěnit a zezlátnout a pak přimícháme rýži. Chvilku mícháme a opékáme a zalijeme bílým vínem. Když se víno vypaří, postupně po naběračkách přiléváme vývar. Další naběračku vždy přilijeme, až když se ta předchozí vyvaří. Rissoto by mělo být krásně krémové. Chvilku před koncem vaření přidáme spařený listový špenát, vylisovaný stroužek česneku a osolíme i opepříme. Přimícháme trochu másla a 50 g parmezánu. Pokud by se nám rissoto zdálo moc husté, ještě ho trochu naředíme vývarem.

_DSC6415

A můžeme podávat! Na talíř dáme pořádnou porci rissota a na něj naservírujeme tresku i s pár rajčátky. A pokud toho másla ještě nemáte dost, klidně si ji zakápněte trochou másla s bylinkami, které vám zbylo v pekáčku. Já vím že se to zdá super tučné, ale můžete se uklidňovat myšlenkou že když je to zelené, tak je to i zdravé! 😀 A jednou za čas nám takováhle dobrota určitě neuškodí.. :))

_DSC6434

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s