Mrkvový dort

_DSC0392

Náš mrkvový dort je speciální asi tak v tom, že je prostě nejlepší ze všech! 😀 Nejdřív jsme měly každá svůj recept, ale teď už peču ten Lůci i já. Ta si jednou, před pár lety, dala carrot cake v Café na půl cesty a ten jí chutnal tak moc, že si řekla že ho taky upeče. A od té doby upekla hromadu mrkváčů (a hromadu jich taky snědla), až vzniknul tenhle ten jeden, nejlepší ze všech. V jednom nám vadil ananas (díky kterému bylo těsto podivně vlhké), v dalším rozinky, v jednom nebyly oříšky, další byl zas jen s polevou a ne s krémem…

Mě na něm nejvíc ze všeho baví jeho variabilnost. Můžete upéct překrásný, obří slavnostní dort, se čtyřmi vrstvami korpusu, nebo jen obyčejný s jednou vrstvou a krémem na vrchu. Podle tohohle receptu peču i cupcakes, nebo mini cupcakes a nikdo nepozná že je v nich mrkev, i když díky ní, jsou tak překrásně vláčné.

Zázraky také můžete dělat se zdobením. Tomuhle krému podle mě hodně moc sluší takové to rustikální halabala opatlání cupcakeu, které je ale neméně efektivní, než když si vezmete na pomoc cukrářský pytlík a zdobičku. No a na závěr můžete dort ozdobit buď marcipánovými mrkvičkami, jak je tomu zvykem, nebo jako my, pomerančovou kandovanou kůrou! Tak si hezky vymyslete a naplánujte tu svojí variantu mrkváče a upečte ho někomu blízkému! Budete překvapení jak málo času a práce, vám to zabere!

_DSC4246

_DSC0276

_DSC0291

Nejprve trocha matematiky než začneme se surovinami. Uvádím množství na tenhle vysoký dort. Použily jsme formu o průměru 20 cm, upekly 2 korpusy a každý jednou prokrojily. Pokud budete chtít jen jeden korpus, použijte poloviční množství všech surovin a cca 25-28 cm velkou dortovou formu. V tomto případě také nemusíte z korpusu seřezávat horní část a krém raději nanášejte jen z vrchu dortu, ne po stranách. Na cupcakes použijte také poloviční množství, upečete jich kolem 20 ks. (A samozřejmě úměrně snižte čas pečení.)

_DSC0308

Budeme potřebovat:

  • Na korpus:
  • 700 g mrkve, kterou si nastrouháme najemno. Špatně se to odhaduje, je to cca 6 velkých mrkví, když vám bude pár gramů zbývat nebo přebývat, nic se neděje, nebojte!)
  • 400 g třtinového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 300 g špaldové hrubé mouky
  • 100 g lískových oříšků (nasekaných na poloviny)
  • 300 ml oleje
  • 8 vajec
  • 1 lžička soli
  • 4 lžičky jedlé sody
  • 4 lžičky skořice
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • Na krém:
  • 250 g másla (změklého)
  • 375 g krémového sýra (což je přesně 6 balíčků lučiny po 62,5 g)
  • 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 2 velké pomeranče

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Nejprve si odvážíme a smícháme všechny suché suroviny a promícháme je s mrkví. (Pozor, je toho dost, vezměte si velkou mísu!) Pak si v jiné misce lehce prošleháme vejce a olej a smícháme tekutou a suchou část. Nakonec přimícháme lískové oříšky. Pečící formu si ze spodu vyložíme pečícím papírem a nalejeme do ní polovinu směsi. Pečeme cca hodinu a kontrolujeme špejlí, jestli je korpus dobře upečený i uvnitř. (V naší plynové troubě jsme pekly dort na méně stupňů a delší dobu, aby se nespálil.) To samé pak uděláme i s druhou částí.

Když se nám peče korpus, můžeme si připravit pomerančovou kůru na ozdobu. Kůru z pomeranče ostrouháme na hrubém struhadle, dáme ji spolu s 3 lžícemi cukru a hrnkem vody do malého hrnečku. Vaříme asi 1 minutu, pak přecedíme a necháme oschnout na talířku. Ze zbylých pomerančů, si můžete třeba vymačkat šťávu druhý den ke snídani. 🙂

Když nám korpusy vychladnou, seřízneme jim horní vyboulenou část a pak každý rozkrojíme na polovinu. (Nejlépe se korpus krájí velkým zoubkovaným nožem. Nejprve vždy naříznu korpus po celém obvodu a pak postupně řežu do kola tak, abych vždy viděla špičku nože. Chvilku takhle řežu dokola, až je korpus na dvě části. Když si budete hlídat špičku nože, nestane se vám, že by nůž zajel někam kam byste nechtěli a všechny vrstvy budou stejně vysoké.)

V misce nejprve prošleháme samotné máslo a až pak přidáme krémový sýr. Když se obě části hezky spojí, (může to trvat klidně 5, 10 minut šlehání), přisypeme moučkový cukr. Případně přislaďte či uberte cukru podle vaší chuti. A můžeme se připravit na sestavení dortu!

_DSC0305

_DSC0384

Na talíř položíme jednu vrstvu korpusu a potřeme vrchovatou lžící krému, takhle pokračujeme ještě dvakrát a nakonec přiklopíme poslední vrstvou. Pokud chcete mít dort krásně bílý a hladký, doporučuji vám, nejdřív celý dort potřít tenkou vrstvičkou krému a pak ho dát asi na půl hodinky vychladit do ledničky. Tahle vrstva zachytí všechny drobečky a ty se vám pak už nebudou nikde plést. Nakonec dort potřeme zbytkem krému. Můžete se samy rozhodnout, podle fantazie či cukrářského umu, jestli budete krém roztírat co nejvíc do hladka, nebo budete nožem vytvářet malé nedbalé vlnky. Každopádně se nebojte, případné nedokonalosti se zakryjí pomerančovou kůrou, kterou celý dort na závěr posypáte. Tak co na ten náš mrkváč říkáte? No není boží?! 🙂

_DSC0396

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s